SKOČILA CENA PROIZVODA BEZ KOJEG NE MOŽEMO DA ZAMISLIMO ŽIVOT: Evo kako će to UTICATI na KUĆNI BUDŽET građana!
Novčanik / ilustracija, Foto: Csaba Deli / Panthermedia / Profimedia

poskupljenje

SKOČILA CENA PROIZVODA BEZ KOJEG NE MOŽEMO DA ZAMISLIMO ŽIVOT: Evo kako će to UTICATI na KUĆNI BUDŽET građana!

Imajući u vidu činjenicu da se radi o jednom od najprodavanijih proizvoda u Srbiji, ova vest će sasvim sigurno uspaničiti građane i negativno uticati na njihov budžet

Objavljeno:

Svedoci smo da cene u poslednje vreme sve češće idu naviše, tako je u Kini zabeležen porast cene celuloze, što može značajno da utiče na rast cene toalet-papira i ubrusa u Evropi.

Proizvođači toalet-papira, ubrusa, maramica i drugih proizvoda od celuloze zatečeni su iznenadnim porastom cene osnovne sirovine koju koriste u proizvodnji.

Znatno poskupljenje ove sirovine uticaće i na krajnje proizvode, a reakcija velikih proizvođača je različita, gde neki od njih već prave ogromne zalihe celuloze. U Kini je celuloza bila vrlo jeftina, a upravo od nje potiče ovo naglo poskupljenje, što je izazvalo različite reakcije na tržištu. Ubrzo su usledile najave o zatvaranju određenih fabrika, a zatim i trend rasta zaliha celuloze. Čitava ova fama bi mogla da rezultira podizanjem cene toalet-papira za neverovatnih 40 odsto.

Toalet papir
Toalet papirfoto: Profimedia

Nagli rast cene bi mogao da dovede i do prekida u lancu snabdevanja velikih fabrika, što neminovno utiče na porast cene kvalitetnih ubrusa i papira od stoprocentne celuloze.

Upozorenje dolazi od TTO BMA (Trusted Providers of Global Pulp Market) koji vodi evidenciju o svetskom tržištu celuloze i istražuje buduće predstave cena ove sirovine. Uzimajući u obzir da svi proizvođači zavise od stanja tržišta u Kini, digla se panika zbog opasnosti da će ovo poskupljenje uzdrmati čitavu Evropu.

Vodeći se činjenicom da sirovine čine samo 60 odsto od ukupne cene proizvoda, ne znači da nema mesta brizi, jer energija, koja je uključena u cenu i do 40 odsto, u neverovatnoj meri poskupljuje do kraja godine.

Presija na proizvođače je ogromna, ponašanje na tržištu zavisi od cene sirovine, a najave nam pokazuju da ovaj porast cena nikoga neće preskočiti.

Imajući u vidu činjenicu da se radi o jednom od najprodavanijih proizvoda u Srbiji, ova vest će sasvim sigurno uspaničiti građane i negativno uticati na njihov budžet.

Bonus video:

00:00

Evo kako se obrisati jednim listom toalet papira. I ostale kreativne upotrebe

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.