SVETSKI ZVANIČNICI SE OGLAŠAVAJU POVODOM NAPADA NA IZRAEL: Ko podržava, a ko osuđuje esktremističku grupu HAMAS?
Izrael, Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Sve oči uprte u Izrael

SVETSKI ZVANIČNICI SE OGLAŠAVAJU POVODOM NAPADA NA IZRAEL: Ko podržava, a ko osuđuje esktremističku grupu HAMAS?

Svetski zvaničnici reaguju na napade Hamasa

Objavljeno: 16:39h

Svetski zvaničnici od jutros sa velikom zabrinutošću prate događanja u Izraelu, gde je jutros Hamas izveo iznenadne napade u kojima je ubijeno najmanje 20 ljudi, a ranjeno na stotine. Kruže informacije da pripadnici Hamaca uzimaju izraelske vojnike i civile kao taoce, a lideri zemalja čekaju da vide kako će se situacija odvijati.

Tokom dana oglasili su se zvaničnici brojnih zemalja, često osuđujući napad i zahtevajući prekid vatre.

Egipat, koji je često bio posrednik između dve strane i ovoga puta pokušava da pronađe način da se spreči dalje krvoproliće. Ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da vodi intenzivne komunikacije sa međunarodnim zvaničnicima kako bi se sprečila dalja eskalacija.

Oglasio se i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Tokom obraćanja na jednom političkom skupu, Erdogan je poručio da njegova zemlja poziva obe strane da "deluju uzdržano u svetlu jutrošnjih događaja u Izraelu i da se klone impulsivnih koraka koji će eskalirati tenzije“.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Nema nije ostala ni Saudijska Arabija. Saopšteno je da sa velikom pažnjom prate situaciju „bez presedana“ i pozvala "obe strane da odmah zaustave eskalaciju“. Ministarstvo inostranih poslova Saudijske Arabije je u saopštenju navelo da ponavlja svoja "prethodna upozorenja da će situacija eksplodirati kao rezultat nastavka okupacije i lišavanja palestinskog naroda njegovih legitimnih prava“.

Savetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija izrazio je podršku napadu palestinskih militanata na Izraelce u subotu.

Iz Evrope stižu osude napada. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da nedvosmisleno osuđuje napad.

Ursula fon der Lejen
Ursula fon der Lejenfoto: Profimedia

"To je terorizam u njegovom najodvratnijem obliku. Izrael ima pravo da se brani od takvih gnusnih napada", navela je Fon der Lajen.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je osudio diskriminišuće napade na Izrael i njegov narod.

Šarl Mišel
Šarl Mišelfoto: Profimedia

"Moje misli su sa žrtvama. EU stoji uz narod Izraela u ovom stravičnom trenutku", napisao je Mišel na društvenim mrežama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron se takođe oglasio na društvenoj mreži X.

"Oštro osuđujem teroristički napad na Izrael. Uz žrtve sam, njihove porodice i voljene", napisao je Makron.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: Profimedia

Oglasili su se i nemački kancelar Šolc i britanski premijer Riši Sunak.

"Šokantne vesti danas stižu do nas iz Izraela. Raketna vatra iz Gaze i eskalacija nasilja duboko nas šokiraju. Nemačka osuđuje ove napade Hamasa i stoji uz Izrael", napisao je Šolc, dok je Sunak naveo da Izrael ima apsolutno pravo da se brani.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL

"U kontaktu smo sa vlastima Izraela", dodao je on.

Oglasile su se i Rusija i Ukrajina.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova i izaslanik za Bliski istok Mihail Bogdanov rekao je da je Rusija u kontaktu sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima i pozvao obe strane na hitan prekid vatre.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je u saopštenju navelo da Ukrajina "snažno osuđuje terorističke napade na Izrael, uključujući raketne napade na civilno stanovništvo u Jerusalimu i Tel Avivu“.

"Izražavamo našu podršku Izraelu u njegovom pravu da brani sebe i svoj narod“, dodaje se.

Bonus video:

01:32

MLAKAR: Šta je sve pogodio Izrael u poslednjih 48 sati?

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.