PAO NA PRVOM ISPITU IZ HEMIJE, A SADA DOBIO NOBELOVU NAGRADU - IZ HEMIJE: Dokazao da su ČUDA MOGUĆA!
Mondži Bavendi, Foto: Jodi Hilton / AFP / Profimedia

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA HEMIJU

PAO NA PRVOM ISPITU IZ HEMIJE, A SADA DOBIO NOBELOVU NAGRADU - IZ HEMIJE: Dokazao da su ČUDA MOGUĆA!

Iako je voleo hemiju, kako kaže, shvatio je da nije naučio veštinu pripreme za ispite, nešto što je počeo da ispravlja

Objavljeno:

Profesor sa Masačusetskog instituta tehnologije Mondži Bavendi i kodobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za pomoć u razvoju „kvantnih tačaka“ kao student pao je na svom prvom ispitu iz hemije i rekao da ga je to iskustvo umalo „uništilo“.

Ovaj 62-godišnjak tunisko-francuskog porekla, koji je pre dva dana dobio Nobelovu nagradu za hemiju, briljirao je u nauci tokom cele srednje škole, bez mnogo muke. Ali kada je stigao na Univerzitet Harvard kao student kasnih sedamdesetih, dočekalo ga je, prema sopstvenom priznanju, grubo buđenje, prenosi Sajens alert.

„Navikao sam da ne moram da učim za ispite", rekao je novinarima, dodajući da je bio zaplašen kako ogromnom veličinom sale tako i strogoćom profesora.

Mondži Bavendi
Mondži Bavendifoto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

„Gledao sam prvo pitanje i nisam mogao da ga shvatim, a isto tako ni drugo. Na kraju sam dobio 20 od 100, najnižu ocenu u celom razredu. Pomislio sam: 'O moj bože, ovo je moj kraj, šta ja radim ovde?'“, rekao je Bavendi.

Iako je voleo hemiju, kako kaže, shvatio je da nije naučio veštinu pripreme za ispite, nešto što je počeo da ispravlja. Njegova poruka mladima je jednostavna: „Ustrajte“ i ne dozvolite da vas neuspesi unište.

„Lako je moglo da me uništi, moje prvo iskustvo sa F najnižom ocenom u mom razredu do sada“, dodao je nobelovac.

Kvantne tačke su nanočestice koje su tako male da njihova svojstva, uključujući boju, kontroliše kvantna mehanika. Iako ih nije otkrio, Bavendi je napravio revoluciju u tehnikama kako bi ih proizveo sa preciznošću i u velikim razmerama, otvarajući put njihovoj današnjoj primeni.

(Espreso / RTS, Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.