PANIKA U CELOJ ZEMLJI, OTKRIVENI AZIJSKI STRŠLJENOVI PO PRVI PUT: Mnogo su OPASNIJI od običnih, a ako vas UBODU...
Stršljen, Foto: Profimedia

NIJE NAIVNO

PANIKA U CELOJ ZEMLJI, OTKRIVENI AZIJSKI STRŠLJENOVI PO PRVI PUT: Mnogo su OPASNIJI od običnih, a ako vas UBODU...

Azijski stršljen uglavnom je oko 5 cm dug što ga čini najvećim stršljenom na svetu i oko 2 cm većim od evropskog stršljena

Objavljeno:

U Češkoj su prvi put otkriveni azijski stršljenovi, koji predstavljaju pretnju za pčele i ljude. Ovi insekti su pronađeni u regiji Plzena na zapadu zemlje.

Tomas Gorner, predstavnik Agencije za zaštitu prirode i pejzaža, govorio je o ovom zabrinjavajućem razvoju.

Agencija je 5. oktobra dobila obaveštenje o "neobično velikim stršljenovima" koji lete u jednom od stambenih naselja grada. Stručnjaci su pregledali fotografije insekata i sugerisali da je reč oazijskom stršljenu.

"Danas (petak) smo otišli na lokaciju i uverili se da zaista govorimo o ovoj invazivnoj vrsti stršljena. Sada pokušavamo pronaći gnezdo, eliminisati ga uz pomoć vatrogasaca i obavestiti lokalne vlasti i javnost o situaciji", rekao je Gorner, prenosi RIA Novosti.

Pronalaženje gnezda stršljena je izazovno, s obzirom da su se mogli naseliti u gusto naseljenom području.

"Danas smo uhvatili nekoliko jedinki azijskog stršljena, a sada pokušavamo odrediti njihove rute leta i lokaciju gnezda na osnovu ponašanja ostalih", dodao je on.

Agencija napominje da je azijski stršljen tamniji od evropskog stršljena i da se može razlikovati po žutoj boji udova. Stršljen napada pčele u košnicama, a leti brže i okretnije od "evropljana".

Dermatovenerolog Roman Ivanov je ranije u razgovoru za RT objasnio kako otrov ose i pčele utiče na čoveka i zašto se ubod insekta ne sme vaditi pincetom.

Azijski stršljen je najveći na svetu

Azijski stršljen uglavnom je oko 5 cm dug što ga čini najvećim stršljenom na svetu i oko 2 cm većim od evropskog stršljena.

Azijski stršljen ima dugačku žaoku i dosta jak otrov koji izaziva reakciju i kod ljudi koji nisu alergični na ubod pčele. Zabeleženi su i smrtni slučajevi kao posledica alergijskih reakcija. Domaći stršljen u jednoj minuti može da ubije 50 pčela, dok ih azijski može ubiti daleko više, jer su agresivni.

Ove stršljene uglavnom nalazimo pod zemljom, u šupljem drveću ili na vrhu zgrada i oni su agresivni predatori koji napadaju bez povoda, čak i ako samo prođete pored njihovog gnezda.

Bonus video:

02:15

NAJEZDA PČELA U CENTRU BEOGRADA! Ukoliko ih ugledate OVO NIPOŠTO ne radite! U gradu se nalazi BLIZU 3.000 ODBEGLIH ROJEVA!

(Espreso/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.