KO JE DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR? Hrabra Iranka trenutno je u zatvoru, simbol je borbe za ŽENSKA PRAVA
Iranska zastava, Foto: Profimedia

TEŽAK POLOŽAJ U IRANU

KO JE DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR? Hrabra Iranka trenutno je u zatvoru, simbol je borbe za ŽENSKA PRAVA

Narges Mohamadi je dobitnica Nobelove nagrade za mir

Objavljeno:

Narges Mohamadi (51), dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, iranska je aktivistkinja i zamenica šefa Centra za branioce ljudskih prava, koji je osnovala nobelovka Širin Ebadi.

Mohamadi je dobila nekoliko zatvorskih kazni od 2011. godine i trenutno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu zbog "širenja propagande".

Ona je žena čije je ime postalo sinonim za borbu za ljudska prava u Iranu - bitku koja je ovu aktivistkinju koštala gotovo svega.

Mohamadi je veći deo protekle dve decenije provela u zatvoru. Više puta je osuđivana zbog toga što je bila glas onih koji ga nisu imali, zbog svoje nepopustljive kampanje protiv smrtne kazne i samice - koju je morala da trpi nedeljama.

Ona trenutno služi kaznu od 10 godina i 9 meseci, optužena za radnje protiv nacionalne bezbednosti i propagandu protiv države.

Nobelova nagrada
foto: Wikimedia Commons/Jonathunder

Osuđena je i na 154 udarca bičem, za koje grupe za ljudska prava smatraju da do sada nije izrečena, kao i na zabranu putovanja i drugih.

Ali čak ni najmračnije ćelije ozloglašenog zatvora Evin u Teheranu nisu slomile njen moćni glas.

Na audio snimku iz Evina, koji je podeljen za CNN, Mohamadi se čuje kako skandira "žena, život, sloboda" - slogan ustanka izazvanog prošle godine smrću 22-godišnjeg Mahse Amini u pritvoru moralne policije zemlje. Uhapšena je jer navodno nije nosila hidžab kako treba.

Snimak je prekinut kratkom automatizovanom porukom - "Ovo je telefonski poziv iz zatvora Evin" - dok se žene čuje kako pevaju na persijskom jeziku "Bella Ciao", italijansku narodnu pesmu iz 19. veka koja je postala himna otpora fašistima i usvojena je od strane iranskog pokreta za slobodu.

"Ovaj period je bio i ostaje doba najvećih protesta u ovom zatvoru", rekla je Mohamadi za CNN.

Bonus video:

01:08

IRAN NAPRAVIO ONO ŠTO NI AMERIKANCI NEMAJU Koristili rusku tehnologiju? Pavić šokirao: Rusija može da hakuje i preusmeri dron!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.