AMERIKANCI OBORILI DRON U BLIZINI SVOJE BAZE U SIRIJI: Hitno se oglasila Ankara, evo šta je PORUČILA
Avion F -16, Foto: Printscreen

sukob velikih sila

AMERIKANCI OBORILI DRON U BLIZINI SVOJE BAZE U SIRIJI: Hitno se oglasila Ankara, evo šta je PORUČILA

Amerikanci oborili turski dron u blizini svoje baze u Siriji

Objavljeno:

Američki borbeni avion F-16 oborio je danas naoružani turski dron koji je delovao u blizini američkih trupa u Siriji nakon nekoliko upozorenja, saopštili su američki zvaničnici.

Do obaranja je došlo nakon ponovljenih upozorenja da se drže podalje od američkih kopnenih trupa u blizini Al Hasake, na severoistoku Sirije.

Veruje se da je ovo prvi put da su SAD oborile dron iz Turske, koja je američki saveznik u NATO, prenosi "CBS News".

Zvaničnik turskog Ministarstva odbrane rekao je da dron oboren od strane koalicije predvođene SAD nije pripadao turskim oružanim snagama, ali nije naveo čije je vlasništvo.

Turska Nacionalna obaveštajna agencija izvršila je napade u Siriji protiv ciljeva kurdskih militanata nakon bombaškog napada u Ankari prošlog vikenda, rekao je danas turski bezbednosni izvor, prenosi Rojters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je koalicija predvođena SAD oborila turski dron u blizini baze na severoistoku Sirije.

Incident dolazi u delikatnom trenutku za američko-turske odnose, dok SAD očekuju da će Turska ratifikovati NATO članstvo za Švedsku.

F 16, Avioni
foto: Profimedia

Kako podseća britanska agencija, američke trupe na severu Sirije našle su se 2019. godine pod artiljerijskom vatrom sa turskih položaja.

Turska je poslednjih nekoliko dana preduzimala akcije protiv snaga Radničke partije Kurdistana (PKK) zbog samoubilačkog bombaškog napada koji se dogodio u nedelju u Ankari u blizini zgrade vlade.

Podrška SAD kurdskim snagama u severnoj Siriji je dugo izazivala napetost sa Turskom, koja ih posmatra kao krilo zabranjene PKK.

Bezbednosne snage na severoistoku Sirije saopštile su da je Turska danas pokrenula seriju napada sa više od 15 dronova u vazdušni prostor tog regiona, gađajući infrastrukturne ciljeve kao što su gasne i naftne stanice.

U dva odvojena udara, kako je saopšteno, poginulo je šest pripadnika bezbednosnih snaga i dva civila.

Turska je udvostručila svoje operacije usmerene protiv zabranjene PKK, izvođenjem vazdušnih udara i na severu Iraka.

Oko 900 američkih vojnika deluje u Siriji kao deo misije za suprotstavljanje ISIS-u.

Bonus video:

01:43

MAPA ŠPIJUNSKIH AVIONA KOJI IZVIĐAJU RUSIJU! Ignjatović: leteo je ukupno 18 sati, a SRPSKI AVION PRAĆEN SVE DO ČIKAGA?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.