VELIKA AKCIJA U DUBAJIU: Policija zaplenila drogu vrednu milijardu dolara!
Zaplenjena droga, Foto: Printscreen/Twitter/@samer3433

borba protiv organizovanog kriminala

VELIKA AKCIJA U DUBAJIU: Policija zaplenila drogu vrednu milijardu dolara!

Policija UAE zaplenila drogu u vrednosti od milijardu dolara

Objavljeno:

Policija u Dubaiju zaplenila je 86 miliona tableta amfetamina poznatog kao "Kaptagon" sakrivenih u pošiljci vrata i ukrasnih građevinskih panela, saopštile su vlasti u četvrtak, procenjujući njegovu uličnu vrednost na nešto više od milijardu dolara, javlja AP.

Do otkrića dolazi pošto je prodaja amfetamina postala problem širom Bliskog istoka tokom dugog rata u Siriji.

Na snimku nadzornih kamera koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata vidi se kako osumnjičeni pokušavaju da unesu drogu kroz ogromnu luku Džebel Ali u Dubaiju. Ona je bila sakrivena u pet transportnih kontejnera sa vratima i panelima, a sama droga je bila teška više od 13 tona, saopštile su vlasti.

UAE "stoje kao neprobojna tvrđava protiv svake pretnje koja ima za cilj da ugrozi bezbednost i dobrobit emiratskog društva", rekao je ministar unutrašnjih poslova šeik Saif bin Zajed Al Nahjan u saopštenju.

Vlasti nisu identifikovale uhapšene osumnjičene, ali su njihovu operaciju opisali kao "međunarodnu kriminalnu organizaciju", ne navodeći izvor droge. Zvaničnik policije u Dubaiju za borbu protiv narkotika, general-major Eid Mohamed Thani Hareb, rekao je da je droga trebalo da bude prebačena u neidentifikovanu treću zemlju.

Vrednost zaplene koju su dale vlasti postavlja cenu pilule na skoro 12 dolara. U susednoj Saudijskoj Arabiji cena tablete može dostići čak 25 dolara.

Sirija je tokom rata postala vodeći svetski trgovac "Kaptagonom", amfetaminom koji izaziva veliku zavisnost. Stotine miliona tableta prokrijumčareno je tokom godina u Jordan, Irak, Saudijsku Arabiju i druge arapske zemlje Persijskog zaliva, gde se droga koristi rekreativno i od strane ljudi sa fizički zahtevnim poslovima.

Sjedinjene Države,Britanija i Evropska unija optužuju sirijskog predsednika Bašara Asada, njegovu porodicu i saveznike, uključujući libansku militantnu grupu Hezbolah, da olakšavaju trgovinu i profitiraju na njoj. Kažu da je to Asadovoj vladavini dalo ogroman finansijski spas u vreme kada se sirijska ekonomija raspada. Sirijska vlada i Hezbolah negiraju optužbe.

Zemlje Zaliva, nakon što su na početku rata podržale pobunjenike koji su pokušavali da svrgnu Asada, od tada su obnovile diplomatske odnose sa Damaskom. Analitičari sugerišu da je to delimično zbog njihovih napora da zaustave tok "Kaptagona" u regionu.

Bonus video:

01:08

DROGA SE ORGANIZOVANO ISPORUČUJE VOJNICIMA NA FRONTU! Zorić: Video sam da su OVO koristili naši neprijatelji da ne bi OSEĆALI BOL

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.