OVO SU DVA KLJUČNA RAZLOGA ZBOG KOJIH BI PUTIN I KIM MOGLI BITI SAVEZNICI: Imaju jednog OPASNOG NEPRIJATELJA!
Kim Džong Un, Foto: KCNA / UPI / Profimedia

saradnju dveju sila

OVO SU DVA KLJUČNA RAZLOGA ZBOG KOJIH BI PUTIN I KIM MOGLI BITI SAVEZNICI: Imaju jednog OPASNOG NEPRIJATELJA!

Predsednik Severne koreje Kim Džong Un sastao se sa ruskim predsednikom vladimirom Putinom.

Objavljeno:

Lider Severne Koreje Kim Džong Un otputovao je u Rusiju na sastanak sa kolegom Vladimirom Putinom.

Obe nacije mogu biti korisne jedna drugoj i takođe imaju niz zajedničkih stvari, od zajedničkih neprijatelja do oslanjanja na Kinu.

Zašto bi Putin i Kim možda želeli da budu prijatelji?

BBC donosi tri glavna razloga za to.

Prvi je taj što obojica imaju stvari koje drugi žele. Severna Koreja može da ponudi artiljerijske metke i drugo oružje Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Severnu Koreju su godine zatvaranja granica i strogih sankcija ostavile skoro bez hrane, goriva i novca. Možda će Kim od Putina zatražiti da sa njim podeli osetljivu tehnologiju kako bi mogao da unapredi svoje nuklearno oružje.

Drugi razlog je taj što imaju zajedničkog neprijatelja - Zapad, SAD. I Rusija i Severna Koreja su pod međunarodnim sankcijama, obe se suočavaju sa međunarodnom izolacijom.

1 / 3 Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

U slučaju Rusije, rat u Ukrajini je to ubrzao. Ali je sve počelo ranije, incidenti kao što su trovanje u Solsberiju u Velikoj Britaniji, zaoštili su stavove Zapada prema Rusiji.

Što se tiče Severne Koreje, otkako su razgovori o nuklearnom razoružavanju između Kim Džong Una i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa propali 2019. godine,

Severna Koreja je nekako postala međunarodna parija (termin za državu koja je prognana ili izgnana iz međunarodne zajednice).

Morali su da sede i gledaju kako SAD zbijaju redove sa Južnom Korejom i povećava svoje vojno prisustvo u Aziji.

Kao treći razlog navodi seKina.

Usled sankcija, Rusija se sve više oslanjala na Peking. Isto je uradila i Severna Koreja.

Sa ili bez dogovora o oružju, prema pisanju BBC, Rusija šalje poruku SAD da će Moskva sama birati svoje prijatelje i niko ne može da utiče na to.

Pjongjang, sa druge strane, šalje upozorenje Južnoj Koreji da se ne zbližava previše sa SAD.

Razgovori trajali dva sata

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un održali su danas tet-a-tet sastanak koji je trajao više od dva sata, posle pregovora u proširenom sastavu, saopštila je pres služba Kremlјa.

Sastanak dva lidera održan je na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije. Nakon sastanka na kosmodromu je počela zvanična večera u čast dolaska Kim Džong Una u Rusiju.

Odnosi Moskve i Pjongjanga ne bi trebalo da zabrinjavaju druge zemlјe, jer nisu usmereni ni protiv koga, istakao je Peskov, komentarišući sastanak dvojice lidera.

"Sva druga pitanja tiču se samo naše dve suverene zemlјe i ne bi trebalo da budu predmet zabrinutosti trećih država, jer se naša saradnja odvija u korist naroda naših dveju zemalјa, a ne protiv bilo koga“, rekao je Peskov za televiziju „Rusija 1“.

"Severna Koreja je naš bliski sused. I uprkos bilo kakvim komentarima ili povicima spolјa, mi ćemo graditi odnose sa našim susedima na način koji je koristan za nas i za naše susede“, naglasio je Peskov.

On je dodao da Rusija zadržava svoju poziciju u UN kada su u pitanju sankcije Severnoj Koreji, ali to ne može, ne treba i neće biti prepreka razvoju rusko-severnokorejskih odnosa. Peskov je istakao da se izgradnja odnosa između Rusije i Severne Koreje takođe tiče osetlјivih oblasti, uklјučujući i vojnu.

Bonus video:

01:53

PUTIN SE SASTAO SA KIMOM NA KOSMODROMU: Čvrst stisak ruke i osmesi

(Espreso/Telegraf.rs/Anita Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.