ŠTA PUTIN ZAHTEVA OD LIDERA SEVERNE KOREJE? Kim stigao u Rusiju, sumnja se da je sa sobom doneo OVO!
Kim Džong Un i Vladimir Putin razgovaraju, Foto: KCNA / UPI / Profimedia

tajne dveju velikih sila

ŠTA PUTIN ZAHTEVA OD LIDERA SEVERNE KOREJE? Kim stigao u Rusiju, sumnja se da je sa sobom doneo OVO!

Lider Severne Koreje Kim Džong Un doputovao je u Rusiju gde će se sastati sa Vladimirom Putinom.

Objavljeno:

Lider Severne Koreje Kim Džong Un stigao je u Rusiju u utorak radi sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji će verovatno da se fokusira na rusku želju da kupi municiju i dopuni rezerve iscrpljene ratom u Ukrajini.

Sastanak će takođe da naglasi produbljavanje saradnje, jer su dva izolovana lidera zaključana u odvojenim sukobima sa Sjedinjenim Američkim Državama. U zamenu za obezbeđivanje municije, Pjongjang će verovatno želeti isporuke hrane i energije, kao i transfer sofisticiranih tehnologija oružja.

Prvi sastanak sa stranim liderom od 2020.

Sastanak sa Putinom biće za Kima prvi sa nekim stranim liderom otkako je Severna Koreja zatvorila svoje granice u januaru 2020. Njih dvojica prvi put su se sreli u aprilu 2019, dva meseca nakon propalog samita između Kima i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao je u Pjongjang u julu i zatražio od Kima da pošalje više municije Rusiji, kako tvrde američki zvaničnici. Šojgu je rekao da Moskva i Pjongjang razmatraju da održe zajedničke vojne vežbe po prvi put.

Kako piše “Jahu njuz”, nejasno je dokle bi Kimova i Putinova vojna saradnja mogla da ide, ali bilo kakav znak otopljavanja odnosa zabrinuće rivale poput SAD i Južne Koreje. Rusija nastoji da potisne ukrajinsku kontraofanzivu i produži rat, dok Severna Koreja širi svoj rekordni tempo raketnih testiranja u znak protesta protiv poteza SAD da ojačaju vojne saveze sa Južnom Korejom i Japanom, navodi list.

Šta Rusija želi od Severne Koreje?

Američki zvaničnici od prošle godine sumnjaju da Severna Koreja obezbeđuje Rusiji artiljerijske granate, rakete i drugu municiju, od čega većinu verovatno čine kopije one iz sovjetske ere.

- Rusiji je to hitno potrebno. Ako nije, kako bi ministar odbrane moćne zemlje u ratu mogao da dođe u malu zemlju poput Severne Koreje? – upitao je Kim Tevu, bivši šef Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

On je istakao da je Šojgu bio prvi ruski ministar odbrane koji je posetio Severnu Koreju još od raspada SSSR-a 1991.

Kupovanje municije od Severne Koreje značilo bi kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija koje Rusija podržava, a koje brane svaku trgovinu oružjem sa izolovanom zemljom. Ali, sad kad je suočena sa međunarodnim sankcijama i kontrolama izvoza zbog rata u Ukrajini, Rusija traži oružje od drugih sankcionisanih zemalja, poput Severne Koreje i Irana.

Iako Severna Koreja, kako navodi “Jahu njuz”, ima ogromne zalihe municije, analitičar seulskog Instituta za političke studije “Asan” Du Hjeong Ča sumnja da bi ona mogla brzo da pošalje značajne količine u Rusiju, jer uska kopnena veza između dve zemlje može da podnese samo ograničenu količinu železničkog saobraćaja.

Šta Severna Koreja želi od Rusije?

Stručnjaci smatraju da će Kimovi prioriteti biti isporuka pomoći, prestiž i vojna tehnologija.

- To bi bio dobitni ugovor za obe strane, pošto je Putin sateran u ćošak zbog svog iscrpljenog inventara oružja dok se Kim suočava sa pritiskom zbog trilateralne saradnje Južne Koreje, SAD i Japana. Njihove potrebe sada su se savršeno poklopile – rekao je Nam Sung Vuk, bivši direktor Instituta za nacionalnu bezbednosnu strategiju, tink-tanka koji vodi južnokorejska špijunska agencija.

1 / 3 Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Zatvaranje granica u vreme pandemije kovida dovelo je Severnu Koreju u teške ekonomske probleme a Kim će verovatno da traži zalihe hrane i energije da reši nedostatke. On će verovatno na sva zvona da oglasi širenje odnosa sa Moskvom kao znak da njegova zemlja prevazilazi godine izolacije.

- Kim će verovatno traži i rusku tehnologiju da podrži svoje planove o izgradnji visokotehnoloških oružanih sistema, poput moćnih dugodometnih projektila, hipersoničnog balističkog oružja, podmornica na nuklearni pogon i špijunskih satelita – rekao je Hong Min, analitičar Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

Du Hjeong Ča je ukazao da nije poznato da li bi Rusija bila voljna da pruži Severnoj Koreji napredne tehnologije povezane sa nuklearnim oružjem i intekontinentalnim balističkim projektilima.

- Rusija je uvek strogo čuvala svoje najvažnije tehnologije naoružanja, čak i od ključnih partnera poput Kine – rekao je on.

Koliko bi dve zemlje mogle da se zbliže?

Šojgu je rekao da Rusija i Severna Koreja razmatraju mogućnost bilateralnih vojnih vežbi. Ranije je južnokorejska špijunska agencija rekla da je Šojgu, izgleda, predložio trilateralnu vežbu obuke koja uključuje Kinu.

To bi u svakom slučaju za Severnu Koreju bile prve vojne vežbe sa stranom zemljom od kraja Korejskog rata 1950-53. Zemlja je izbegavala obuku sa stranom vojskom u skladu sa svojom zvaničnom filozofijom “samopouzdanja”, ili “džuče”.

Kim Tevu kaže da bi širenje bezbednosne saradnje Južne Koreje, SAD i Japana moglo da podstakne Kima da razbije taj tabu i po prvi put održi vežbe sa Rusijom i Kinom. Ali, Nam Sung Vuk ukazuje da Severna Koreja verovatno neće hteti da prihvati tu ponudu jer bi to moglo da je ostavi još zavisnijom od Kine i Rusije.

Park Von Gon, profesor seulskog Ženskog Univerziteta Iva rekao je da je prerano predvideti šta bi Kimova diplomatija mogla doneti dalje od pokazivanja prkosa prema SAD.

- U svakom slučaju, Severna Koreja i Rusija treba da pokažu da sarađuju, da jačaju ovu kooperaciju. Jasno je da postoje praktične oblasti saradnje, kao i neki simbolični aspekti koje žele da pokažu SAD – rekao je on.

Bonus video:

01:09

RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije

(Espreso/Blic/Milijana Milikšić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.