DEVOJČICA SE OTROVALA BILJKOM KOJA OPKOLJAVA SRBIJU: Ožiljci od opekotina ostaju DO KRAJA ŽIVOTA!
Devojčica, Foto: Profimedia

strašno!

DEVOJČICA SE OTROVALA BILJKOM KOJA OPKOLJAVA SRBIJU: Ožiljci od opekotina ostaju DO KRAJA ŽIVOTA!

Četvorogodišnja Aurora Voters otrovala se najopasnijom biljkom u Britaniji.

Objavljeno:

Devojčica je zadobila ožiljke za ceo život nakon što je imala kontakta sa "najopasnijom biljkom u Britaniji".

Četvorogodišnja Aurora Voters bila je u poseti Delamer šumi u Češiru, kada je počela da se žali na bol u nogama. Njena mama Keri Bikol je u početku pretpostavila da je njena ćerka umorna, ali kada je odvela Auroru u toalet otkrila je pravi uzrok.

Njeno dete je prošlo kraj strašne biljke - džinovskog svinjskog korova, i iako je nosila helanke - otrovan sok biljke je stigao do nje.

Inače, ova biljka stigla je i u Bosnu i Hercegovinu, pa je sada Srbija okružena ovim korovom, budući da je pre nekoliko meseci pojavila u Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Visoki zeleni izdanci na čijem vrhu se nalaze grane belog cveća mogu da izazovu opekotine i gnojne plikove, ukoliko dođete u kontakt sa njom.

Sledećeg dana, kada su joj se rane pogoršale, Aurora je odvedena u bolnicu, odakle su je poslala na odeljenje za opekotine. Njena mama je rekla:

- Tada je bilo jako loše. Cela je bila u plikoviva, samo su iskakali su i crnili se. To je bio najgori dan u mom i njenom životu. Bila je u apsolutnoj agoniji dok je nisu očistili. Stalno se žalila da je boli.

Iako su lekari uspeli da pomognu detetu, tragovi kontakta sa ovom biljkom ostaće joj celog života na koži.

- Rekli su da će joj to ostaviti ožiljke za ceo život – ona je inače svetle puti, pa je još primetnije.

Ali, maloj Aurori je ostalo više od fizičkih ožiljaka: - Zaista joj je ostavilo veliku traumu. To je srceparajuće, jer ona nije do sada bila plašljivo dete.

Inače, sok svinjskog korova sprečava kožu da se štiti od sunčevih zraka, što dovodi do jezivih opekotina. Deo onoga što ga čini tako opasnim je to što često ne izaziva trenutni bol, što znači da njegove žrtve mogu nastaviti da gore na suncu ne znajući za problem.

Lekari su ocenili Aurore povrede kao stanje između opekotina od ključale vode i opekotina od vatre.

Užasavajuća joj je pomisao koliko su teške povrede njene ćerke mogle biti da njena koža nije bila delimično zaštićena helankama.

- Uobičajeno, uvek joj oblačim kratke pantalone i majice; celo leto je nosila šorts. Ali ovog dana je padala kiša i nešto - ne znam šta - mi je reklo da joj obučem helanke.

- Ona je hodala i bukvalno je samo prošla pored nje. Samo želim da obavestim roditelje koliko je ova biljka opasna, jer ima dosta dece poput moje devojčice koja trče kroz šume i vole da istražuju.

Džinovska svinjska trava je poreklom sa Kavkaza, ali je u Britaniju uvedena kao ukrasna biljka 1817. godine, a njeno širenje je sada izmaklo kontroli.

Biljka iz porodice Apiaceae je poreklom iz Kavkaza i središnje Azije. Ona može biti i do 2-5 metara (retko do 7 m) visoka. Osim veličine, slična je običnom svinjskom korovu (Heracleum sphondylium), Heracleum sosnowskyi ili vrtnoj anđeliki (Angelica archangelica). Fototoksična je i smatra se štetnim korovom u mnogim državama.

Ima lepe bele cvetove, ali ako dospe u oko uslediti će slepilo koje se uglavnom ne može lečiti. Ako je dotaknete, u početku je koža crvena i počinje svrab. Tada se stvaraju mehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati. Oni formiraju crne ili ljubičaste ožiljke koji mogu trajati nekoliko godina. Kako bi došlo do oporavka moguć je i boravak u bolnici.

Dovoljno je samo dotaknuti list da bi se na tome mestu pojavile rane slične opeklinama, čije se posledice trpe mesecima, a na koži trajno ostaje tamnocrvena fleka. Najgore je što je biljku teško istrebiti i zato ju je najbolje izbegavati. Odlikuje se dodatno debelom tamno crvenkasto-ljubičastom stabljikom i pegavim stabljikama lista koje su šuplje i proizvode čvrste čekinje. Stabljika varira 3 do 8 cm u obimu, povremeno i do 10 cm. Svaka ljubičasta mrlja na stabljici okružena je dlačicama, a tu su i velike krupne bele dlake na bazi lista stabljike.

Bonus video:

02:12

MIHAJLO NASTAVIO PORODIČNI POSAO OD KOGA KAŽE DA SE DOBRO ŽIVI! Imam sezonce iz Bujanovca, teško je ali ova biljka je PROFITABILNA

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.