AMERIČKI ISTRAŽIVAČ ZAROBLJEN U PEĆINI: Spasavanje može da traje i do 12 dana, a zbog jedne stvari MOŽE DA UMRE
Američki speleolog Mark Diki, Foto: PrintScreen/ Twitter/ Anadolu English

DRAMATIČNO

AMERIČKI ISTRAŽIVAČ ZAROBLJEN U PEĆINI: Spasavanje može da traje i do 12 dana, a zbog jedne stvari MOŽE DA UMRE

Mark ima krvarenje u stomaku, a sudeći prema fotografijama zaključuje se da je manje, više u dobrom stanju

Objavljeno:

Američki speleolog Mark Diki (40) razboleo se dok je bio u ekspediciji u pećini Morka u južnim turskim planinama Taurus, navela je Evropska speleospasilačka organizacija. Stigli su spasioci iz Evrope kako bi kako bi započeli operaciju spasavanja istraživača koji se nalazi skoro 1.000 metara daleko od ulaska u pećinu.

U akciji spasavanja učestvuju spasilački timovi iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italija, Poljske i Turske, prenosi Glas Amerike. Potpredsednik Evropske speleospasilačke organizacije Verner Zagler navodi da za sada misija ima sreće.

Mark ima krvarenje u stomaku, a sudeći prema fotografijama zaključuje se da je manje, više u dobrom stanju. Zagler se nada da će njegovo zdravstveno stanje ostati dobro i dalje, kako bi mogli da ga prenesu. Dodaje da ako budu potrebna nosila, onda ih treba preneti i to kroz uske prolaze.

"Nosila sa pacijentom su teža, nego kad su prazna, to je jasno, tako da je najveći izazov kada pacijent na nosilima prolazi kroz uske prolaze. Jedna ideja je da ako njegovo zdravsteno stanje bude stabilno, možda postoji mogućnost da prođe sve te uske prolaze sam i da ne bude na nosilima", kazao je Zagler.

Prema Zaglerovim rečima, ako Diki bude van nosila, možda će biti izvučen za tri ili četiri dana, ali ako je na nosilima, moglo bi da potraje 12 ili 14 dana. Diki je bio u ekspediciji čiji je cilj da se izuči pećinski sistem Morka koji je dubok 1.276 metara, ali na hiljadu metara se razboleo.

Bonus video: Počinje šetnja na Prajdu

00:11

Počinje šetnja na Prajdu

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.