ILON MASK SPREČIO NUKLEARNI RAT? Jednim POTEZOM SAOBOTIRAO Kijev, kako će na OVO da reaguje Zelenski?!
Ilon Mask, Foto: Profimedia

rat u ukrajini

ILON MASK SPREČIO NUKLEARNI RAT? Jednim POTEZOM SAOBOTIRAO Kijev, kako će na OVO da reaguje Zelenski?!

Ilon Mask je naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu, te sprečio napad na Rusiju

Objavljeno:

Američki milijarder Ilon Mask potvrdio je da je sabotirao ukrajinski napad na rusku flotu, ali je objasnio da nije isključio Starlink, već da je odbio da ga uključi.

Odgovarajući na objavu na X-u pod naslovom "Ilon je sprečio nuklearni rat?", Ilon Mask je napisao: "Starlink nije bio aktiviran u regijama o kojima je reč. Spejseks (SpaceX) nije ništa deaktivirao."

Precizirao je da, iako nije naredio inženjerima da isključe satelitski sistem, odbio je "ukrajinske molbe da ga uključe".

Ilon Mask
Ilon Maskfoto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE / POOL

"Postojao je hitan zahtev državnih tela za aktiviranje Starlinka sve do Sevastopolja. Očita namera je bila potopiti većinu ruske flote. Da sam pristao na njihov zahtev, tada bi SpaceX bio izričiti saučesnik u velikom činu rata i eskalaciji sukoba", napisao je Mask.

Si-En-En (CNN) je juče objavio da je Mask prošle godine potajno naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink njegove kompanije u blizini obale Krima kako bi sprečili tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, prema odlomku iz nove biografije Voltera Ajzaksona "Ion Mask", koja treba da bude objavljena 12. septembra.

Dok su se ukrajinski podmornički dronovi s eksplozivom približavali ruskoj floti, "izgubili su vezu", piše Ajzakson, a prenosi CNN koji je ovo objavio kao svoju ekskluzivu.

Ilon Mask
Ilon Maskfoto: Profimedia

Maskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski zvaničnici molili da ponovo uključi satelite, bila je podstaknuta akutnim strahom da će Rusija na ukrajinski napad na Krim odgovoriti nuklearnim oružjem, strahom koji je podstaknut Maskovim razgovorima s ruskim zvaničnicima, prema Ajzaksonu.

Bonus video:

05:04

MORAMO BRZO REAGOVATI JER STVARI IZMIČU KONTROLI Američka vlada u panici:

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.