IZBORI U RUSIJI: Regioni GLASAJU, a za gradonačelnika Moskve čak 5 KANDIDATA
Izbori, Foto: Profimedia

izbori

IZBORI U RUSIJI: Regioni GLASAJU, a za gradonačelnika Moskve čak 5 KANDIDATA

Izbori u 80 regiona u Rusiji počinju danas, a odnose se na više nivoa vlasti

Objavljeno:

U više od 80 regiona Rusije danas počinju izbori za različite nivoe vlasti, a biraće se regionalni lideri, poslanici zakonodavnih skupština, opštinski predstavnici, a takođe i četiri poslanika Državne dume, prenosi TAŠ.

Prvi put će biti održani parlamentarni izbori i u samoproglašenim ruskim regionima na teritoriji Ukrajine, DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, koje je Moskva pripojila.

Kako je saopšteno iz tih oblasti koje je Rusija anektirala, sve je spremno za održavanje izbora, a preduzete su opsežne mere kako bi se osigurala bezbednost glasača, navodi ruska agencija.

Ruska zastava
Ruska zastavafoto: Profimedia

U 21 regionu stanovnici Rusije biraće gubernatore, u 20 subjekata biraće se poslanici zakonodavnih organa vlasti, dok će u 17 regiona biti održani izbori za opštinske poslanike.

Pored toga, održavaju se izbori za gradonačelnika Moskve i gubernatora Podmoskovlja.

Na izborima za gradonačelnika Moskve učestvuje pet kandidata, među njima aktuelni gradonačelnik Sergej Sobjanjin, prenosi agencija RIA Novosti.

Ove godine stanovnici ruske prestonice mogu da glasaju na četiri različita načina: onlajn, korišćenjem elektronskih terminala, na jednom od 2,2 hiljade biračkih mesta i kod kuće.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

U većini regiona glasanje će trajati tri dana. Biračka mesta biće otvorena svakog dana od 8:00 do 20:00 časova po lokalnom vremenu, a zatvoriće se 10. septembra.

Sjedinjene Američke Države najavile su moguće uvođenje sankcija onima koji podržavaju izbore u samoproglašenim DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti i na Krimu, uključujući i podršku u svojstvu međunarodnih posmatrača, saopštio je Stejt department.

Bonus video:

00:19

RUSIJA: Oboreni dronovi iznad iznad Kaluške i Moskovske oblasti

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.