SITUACIJA IZMEĐU GRČKE I TURSKE ODAVNO NIJE DOBRA: Da li je ovo KORAK NAPRED?
Turska nakon zenljotresa, Foto: Profimedia

promene

SITUACIJA IZMEĐU GRČKE I TURSKE ODAVNO NIJE DOBRA: Da li je ovo KORAK NAPRED?

Sastali se šefovi diplomatije Turske i Grčke

Objavljeno: 16:49h

Ministri spoljnih poslova Grčke i Turske, Giorgos Gerapetritis i Hakan Fidan dogovorili su se danas u Ankari da ožive kontakte na visokom nivou između te dve zemlje i iznađu "nove pristupe" bilateralnim problemima.

Razgovor je protekao, kako piše AP, u prijateljskoj atmosferi.

Ka otopljenju odnosa prva je iskoračila Grčka kada je poslala pomoć Turskoj posle razornog zemljotresa početkom ove godine, a Turska je izjavila saučešće zbog teške železničke nesreće u Grčkoj.

"Ušli smo u novi i pozitivan period u našim odnosima sa Grčkom. Ponovili smo uverenje da će naši problemi biti rešeni konstruktivnim dijalogom dva suseda i saveznika", rekao je Fidan novinarima nakon razgovora. Ankara nastoji da zbog ekonomske krize obnovi često zategnute odnose sa zapadnim zemljama, piše AP.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i grčki premijer Kirijakos Micotakis sastali su se u julu na marginama samita NATO-a u Vilnjusu.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Prema "mapi puta" koju su predstavila dva ministra, Micotakis i Erdogan će se ponovo sastati na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku 18. septembra, a uslediće sastanak visokih zvaničnika u oktobru. Grčka i Turska su decenijama u sukobu između ostalog zbog teritorijalnih pretenzija Turske u Egejskom moru, prava na istraživanje energenata u istočnom Mediteranu, a i zbog etnički podeljenog Kipra.

Tenzije su eskalirale 2020. oko prava na istraživačka bušenja u Sredozemnom moru, gde Grčka i Kipar polažu pravo na ekskluzivne ekonomske zone, što je dovelo do pomorskog sukoba.

"Procenili smo naše probleme koji se tiču Egejskog mora i istočnog Mediterana na sveobuhvatan način. Dogovorili smo se da donesemo nove pristupe rešavanju problema", rekao je Fidan, a Gerapetritis dodao da su se saglasili da nastave sa pozitivnom agendom.

Bonus video:

03:58

NATO SE ZALETEO U SUKOB U UKRAJINI, RUSI OKUPLJAJU SUVERENISTE Ilić tvrdi: Turska koristi situaciju, želi da igra GLOBALNU ULOGU

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.