OVA DEVOJČICA JE POBEGLA OD PEDOFILA: Silovao je u BUNKERU, a ona je napravila NEOČEKIVAN POTEZ, dogodio se OBRT
Elizabet Šoaf, Foto: PrintScreen/ facebook/ Lifetime

neverovatna priča

OVA DEVOJČICA JE POBEGLA OD PEDOFILA: Silovao je u BUNKERU, a ona je napravila NEOČEKIVAN POTEZ, dogodio se OBRT

Priča o Elizabet Šoaf, devojčici koja je pobegla silovatelju 2006. godine

Objavljeno:

Nakon što je Elizabet Šoaf oteo 36-godišnji Vinson Filav, učinila je sve što je mogla da pobegne - i na kraju je uspela kada je ukrala njegov telefon. Poslala je mami poruku i pokrenula veliku istragu.

Tokom 10 mučnih dana u septembru 2006. godine, 14-godišnju Elizabet Šoaf držao je u podzemnom bunkeru silovatelj po imenu Vinson Filiav. Naime, silovatelj je na podmukao način oteo devojčicu, predstavivši joj se kao policajac.

Čim je nesrćna devojčica izašla iz školskog autobua, predator ju je "uhapsio", a zatim odveo kroz šumu do vlažnog bunkera, gde ju je danima više puta seksualno zlostavljao.

Međutim, uprkos opasnoj situaciji u kojoj se našla, Šoaf je uspela da okrene ploču protiv svog otmičara. Dobila je njegovo poverenje pretvarajući se da je zaljubljena u njega, a kada je on popustio, ona je to iskoristila u svoju korist.

Elizabet Šoaf
Elizabet Šoaffoto: PrintScreen/ facebook/ Lifetime

Jedne noći, dok je spavao, Šoaf je koristio Filov telefon da pošalje poruku njenoj majci, napisavši: "Zdravo mama. Ja sam u rupi preko puta Šarm Hila gde veliki kamioni ulaze i izlaze. Postoji bomba. Pozovite policiju." Odvela je policiju direktno u bunker - i spasila se.

Vinson Filavje bio problematičan čovek. Njegov otac je umro kada je bio beba, a majka se ponovo udala, ali kako je objasnio za NBC Dateline, imao je "prilično normalnu porodicu" nakon što se njegova majka ponovo udala.

"Mislim, ništa traumatično. Ništa što biste pomislili da bi nateralo osobu da izađe i uradi nešto ludo ili psihotično ili nešto slično", rekao je on.

Kao tinejdžer, Filiav je bio izviđač koji je uživao u prirodi i kampovanju. Zaljubio se u filmove o Rambu i uživao u borilačkim veštinama, ali se zaljubio i u nešto drugo, nešto za šta su doktori kasnije tvrdili da mu je oštetilo mozak: alkohol.

Filjau je zapravo bio u muci sa alkoholizmom pre nego što je postao punoletan, pa kada je kasnije počeo da se viđa sa ženom po imenu Sindi Hol, na njihovu vezu je gledao kao na svoje iskupljenje od alkoholizma. Hol je bila samohrana majka troje dece, a Filov je počeo da radi na građevini da bi obezbedio nju i decu, sa kojima se, kako kaže, zbližio — posebno sa detetom koje je zvao Peanut.

"Ja i ona smo se zaista zbližili", rekao je. "Mislim, bili smo nerazdvojni, znaš? Prilično se osećala kao da je moja mala, druga domaćica, ako razumete na šta mislim."

Zatim, krajem 2005. godine, Peanut je rekla svojoj učiteljici da ju je Filov seksualno zlostavljao. U novembru te godine, sudija je izdao nalog za njegov pretres. Policija je prikupila informacije, razgovarala sa ljudima koji su radili sa Filiavom i potvrdila Peanutovu priču. Svi znaci su ukazivali na to da će Filav otići u zatvor.

"Policija okruga Keršo nikada nije došla i ispitala me", rekao je on. "Umesto toga, ispitivali su sve sa kojima sam radio. Znate, nikada nisu dolazili u kuću. Zašto me ne pitate da li sam nešto uradio ili nisam?", dodao je.

Filjau zaista nije želeo da ide u zatvor - pa je odlučio da počne da živi u šumi. Prvo je kampovao u šatoru, a onda je počeo da pravi planove za bunker i počeo da kopa. Prema njegovim rečima, ovaj bunker je imao "sve kućne potrebe", uključujući solarni tuš, peć na propan na gas, kamin i sklopivu ploču. U bunkeru je držao mobilni telefon i napajao sve preko 12-voltnog sistema.", dodao je.

Filav je danima kova plan kako da se osveti devojčici koja ga je prijavila, međutim ona je bila u hraniteljskoj porodici - na sigurnom. On je bio besan zbog njenog lukavstva i činjenice da ga je prijavila, te je smislio način na koji da je otme. Ukrao je lisice, naočare za noćni vid i pištolj. Nameravao je da kidnapuje i zlostavlja Peanut, međutim, nije znao kako da dođe do nje.

"Drugi plan je bio da se kidnapuje neko drugi", rekao je Filav, i da se, u suštini, ceo okrug Keršou uvuče u jedno opšte područje, a zatim ih sve raznese.

Igrom slučaja izbor je pao na Elizabet Šof.

Filav je nastavio da se šunja po šumi tražeći svoju sledeću žrtvu — i pronašao ju je 6. septembra 2006, kada je video kako Elizabet Šouf izlazi iz svog školskog autobusa.

Prema izveštajima, otmičar je sebi napravio lažni kostim i značku policajca. Prerušivši se u policajca, prišao je 14- godišnjoj devojčici, izmislio priču o optužbi za marihuanu i stavio joj lisice.

Kada ju je doveo do svog bunkera, naredio joj je da se skine gola i brutalno silovao. Nastavio je da je seksualno zlostavlja svih 10 dana koje je provela u bunkeru.

Devojčica je znala da mora da smisli lukav plan kako bi uspela da pobegne, a prvi korak ka tome bio je da zadobije njegovo poverenje.

"Uvek bih radila ono što mi je rekao", objasnila je kasnije.

"I kao da bi me uvek zvao dušo. Ja bih ga posle isto tako nazvala. I on bi mi rekao da me voli, a ja sam mu rekla da ga volim. Ponašala bih se kao da mi se zaista sviđa i da želim da budem sa njim.", ispričala je devojčica.

Njen trik je uspeo. Između njih se razvio neobičan odnos i Filav je iznenada počeo da pokazuje svojoj žrtvi neki privid sažaljenja. Odvezao ju je, pustio da izađe napolje i povremeno joj dozvolio da igra igrice na njegovom telefonu.

Zatim, jedne noći dok je otmičar spavao, devojčica je sprovela svoj plan - i poslala poruku koja bi joj spasila život. Poslala je mami poruku, dok su detektivi u početku bili skeptični. Ovo je bilo ili jedno od najneverovatnijih otkrića u slučaju nestalih osoba koje su ikada videli ili je to bila samo okrutna šala. Srećom, istražitelji su shvatili da je tekst u stvari od devojčice i krenuli su u akciju.

U međuvremenu, otmičar je pomno pratio novinske izveštaje o njemu. Kancelarija američkog maršala pratila je lokaciju telefona i policija i helikopteri su brzo opkolili bunker. Otmičar je video izveštaj o tome kako je policija preko teksta saznala za lokaciju bunkera i pobesneo - ali i on je bio uplašen i uspaničen.

"Rekla sam mu da mora da ode jer će, ako ga uhvate, otići u zatvor", priseća se devojčica. Međutim, takođe se ostvario i otmičarev plan - imao je policiju okruga Keršo tamo gde je želeo - a onda je pobegao. Kasnije će istražiteljima reći da zapravo nije želeo da umre. Planirao je da ukrade auto i pobegne, ali je bio potpuno opkoljen.

"Policajaca je bilo svuda", rekao je. "Pa sam kleknuo i digao ruke u vis... Mislim, sva trojica (policajaca) su samo skočila na mene i prebila me. Iskreno, mislio sam da će me ubiti nakon što su tako počeli da me tuku."

Nakon hapšenja, otmičar je pokušao da iskoristi morbidnu slavu koju je stekao svojom okrutnošću prema devojčici. Napisao je rukopis na 120 stranica o svom zločinu, uključujući nekoliko referenci na činjenicu da su se ljudi venčavali sa 12 godina, što je video kao opravdanje za svoje postupke.

Šoaf je, s druge strane, nastavila sa svojim životom. Detektivi su je čuli kako vrišti i pronašli su je, ali su odbili da preuzmu zasluge za njeno spasavanje. "Mnogo puta sam dobio zasluge što sam je spasio, a nisam", priseća se bivši glavni istražitelj Dejvid Tomli. "To dete se spasilo."

Devojčica je na kraju završila fakultet i počela da radi kao zubarski asistent. Godine 2013. govorila je o svom iskustvu i kako je od njega napredovala, rekavši: "Možeš da preživiš kao i ja. Jednostavno je potrebna vera, potreban je razgovor sa nekim i ohrabrenje da nije smak sveta."

Bonus video:

02:23

ZBOG LAJKOVA RODITELJI IZLAŽU DECU UŽASNOJ OPASNOSTI! Manijaci skrinšotuju gole slike dece i PRODAJU pedofilima za mizaran novac!

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.