U PERUU PRONAĐENO ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE: Dokaz koji je TREBAO NAUČNICIMA ukazuje na posebnu kulturu (FOTO)(VIDEO)
Otkriće u Peruu, Foto: Handout / AFP / Profimedia

novo otkriće

U PERUU PRONAĐENO ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE: Dokaz koji je TREBAO NAUČNICIMA ukazuje na posebnu kulturu (FOTO)(VIDEO)

Najnovije arheološko otkriće u Peruu ukazuje na način života kulture Vari

Objavljeno:

Tim peruanskih i japanskih arheologa otkrio je prethispansko arheološko nalazište u severnom Peruu posvećeno štovanju predaka, u kojem se nalaze grobne komore, ljudski ostaci i keramika.

"U regiji Kajamarka, 900 kilometara severno od Lime, otkrili smo arheološko nalazište iz razdoblja kulture Vari koje datira između 800. i 1000. godine nove ere", rekao je u subotu za AFP japanski arheolog Šinja Vatanabe sa Univerziteta Nanzan.

U nišama su se nalazili darovi za pretke

1 / 3 Foto: Handout / AFP / Profimedia

"Na tom mestu pronađene su dve grobne komore s jamama za polaganje mumija i darovima precima", dodaje Vatanabe. Svaka od grobnih komora ima dva nivoa, a obe imaju pet niša u zidovima u kojima se nalaze darovi kao što su školjke, fragmenti keramike i posuda s tri stožasta nosača.

"To je sjajno otkriće, arheolozi su tražili dokaze kulture Vari", kazao je Vatanabe. Na lokalitetu je takođe pronađen smotuljak sa ženskim likom, crna ceremonijalna posuda i dva muzička keramička duvačka instrumenta.

"To je bio ceremonijalni centar posvećen kultu predaka"

Grobna mesta su pronađena u dolini Jequetepeque u pokrajini San Migel u Kajamarki, regiji koja graniči s Ekvadorom. "Ovde su živeli mnogi ljudi različitog porekla. Bio je to ceremonijalni centar posvećen kultu predaka", rekao je Vatanabe.

Džudit Padilla, votkinja kancelatije za kulturu Kajamarka, rekla je da otkrića omogućuju razumevanje životnog stila i ritualnih praksi drevnih društava koja su nastanjivala regiju. Kultura Vari (Huari) obitavala je na području današnjeg Perua između 7. i 13. veka. Do 1100. godine ovu je kulturu pokorilo carstvo Inka.

Bonus video:

01:32

NOVA OTKRIĆA U SREMSKOJ MITORVICI: Arheolozi iskopali predmete od NEVEROVATNE vrednosti (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.