STOTINE LETOVA OTKAZANO, OBUSTAVLJENI VOZOVI, ZATVORENE ŠKOLE: Kina se sprema na udar SUPERTAJFUNA
Tajfun, Foto: Printscreen/Twitter/@EarthUncutTV

PRIRODNA KATASTROFA

STOTINE LETOVA OTKAZANO, OBUSTAVLJENI VOZOVI, ZATVORENE ŠKOLE: Kina se sprema na udar SUPERTAJFUNA

Saola bi mogao biti jedan od pet najjačih tajfuna koji su pogodili Guangdong od 1949. godine, objavile su kineske vlasti u četvrtak

Objavljeno:

Stotine letova otkazano je u kineskoj pokrajini Guangdong i Hong Kongu jer se supertajfun Saola približio kopnu u petak i prisilio vlasti da izdaju upozorenja o snažnoj oluji i zatvore firme, škole i finansijska tržišta.

Tri tropske oluje nastale su u severozapadnom Tihom okeanu i Južnom kineskom moru. Saola i Haikui već su označeni kao tajfuni, dok je Kirogi, najudaljeniji od kopna, još uvek svrstan u tropske oluje, prema meteorološkim prognozama, piše N1.

Saola se kreće prema obali istočnog Guangdonga s udarima vetra preko 200 kilometara na sat.

Saola bi mogao biti jedan od pet najjačih tajfuna koji su pogodili Guangdong od 1949. godine, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Saola bi mogla doći do kopna u petak uveče ili u subotu ujutro kao jak tajfun duž obale od Huidonga do Taishana u Guangdongu, objavio je kineski Nacionalni meteorološki centar. Hong Kong i susedni Macau leže u središtu te obale.

Sve škole u Hong Kongu biće zatvorene u petak, iako je za mnoge učenike to trebalo da bude prvi dan škole, saopštila je vlada.

I obližnji gradovi Šenžen i Guangdžou zatvorili su škole, dok je tehnološko središte Shenzhen otišlo korak dalje i obustavlja poslovanje od petka poslepodne.

Stotine letova otkazano je u Hong Kongu, aerodromima gradova Žuhai i Šenžen.

Vlasti Guangdonga obustavile su saobraćanje vozova i iz pokrajine od 20 sati po lokalnom vremenu u petak do 18 sati po lokalnom vremenu u subotu.

U međuvremenu se tajfun Haikui približava Tajvanu i očekuje se da će u nedelju doći do severnog dela ostrva pre nego što se usmeri ka jugoistočnom kineskom gradu Fuzhou, objavio je tajvanska Centralna meteorološka kancelarija.

Bonus video:

01:20

SNAŽAN TAJFUN POGODIO JAPAN! Hitno evakuisano više od 200.000 ljudi

(Espreso/ N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.