AFRIČKA DRŽAVA USVOJILA ZAKON O SLANJU VOJSKE U NIGER! Evo u kom slučaju će taj potez biti POVUČEN
Vojnik, Foto: EPA-EFE/LEGNAN KOULA

pala odluka

AFRIČKA DRŽAVA USVOJILA ZAKON O SLANJU VOJSKE U NIGER! Evo u kom slučaju će taj potez biti POVUČEN

Petnaestočlani blok ECOWAS insistirao je na korišćenju diplomatskih sredstava za rešavanje krize, ali je proglasio "dan D" za slanje trupa u Niger ako vođe puča nastave da odbijaju pregovore

Objavljeno:

Ministarski savet Burkine Faso odobrio je u sredu nacrt zakona kojim se vlada ovlašćuje da pošalje vojni kontingent za odbranu Nigera u slučaju da vođe puča u Nijameju budu napadnute.

Taj potez je u skladu sa "strateškim opredeljenjima" Burkine Faso, navodi se u saopštenju koje je kasno u sredu objavila Informativna agencija Burkine Faso.

- Ovo je urađeno sa ciljem kako bi se naša borba protiv terorizma vodila na najbolji mogući način - izjavio je ministar odbrane Kasum Kulibali, dodajući da „ono što utiče na bezbednost Nigera suštinski utiče na bezbednost Burkine Faso“.

Vojne vlade Burkine Faso i Malija obećale su podršku novim vladarima Nigera, koji su preuzeli vlast u puču prošlog meseca i stavili predsednika Mohameda Bazuma i njegovu porodicu u kućni pritvor.

Bamako i Uagadugu su od tada obećali da će braniti vođe Nijamejskog puča od bilo kakve oružane akcije zapadnoafričke regionalne vlasti, EKOWAS-a.

Petnaestočlani blok ECOWAS insistirao je na korišćenju diplomatskih sredstava za rešavanje krize, ali je proglasio "dan D" za slanje trupa u Niger ako vođe puča nastave da odbijaju pregovore.

Niger
foto: EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO

Prošle nedelje nove vlasti Nigera potpisale su naredbu kojom se dozvoljava odbrambenim i bezbednosnim snagama Burkine Faso i Malija da intervenišu na njenoj teritoriji u slučaju napada.

Ministarstva spoljnih poslova tri bivše francuske kolonije takođe su najavila uspostavljanje konsultativnog okvira i zajedničkog sekretarijata za koordinaciju odgovora na bezbednosne izazove.

Bonus video:

00:43

SVETSKE SILE IMAJU INTERES DA BUDE NESTABILNO U NIGERU Perišić analizira: Kada je došao aktuelni predsednik bio je vojni puč!

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.