CENA MASLINOVOG ULJA DOSEGLA REKORDNU VREDNOST: Sve otišlo u NEBESA, a razlog OGROMNOG POSKUPLJENA je OVAJ?
Maslinovo ulje, Foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

problemi sa proizvodnjom

CENA MASLINOVOG ULJA DOSEGLA REKORDNU VREDNOST: Sve otišlo u NEBESA, a razlog OGROMNOG POSKUPLJENA je OVAJ?

U Španiji se spremaju za drugu problematičnu berbu maslina zaredom

Objavljeno:

Veleprodajna cena španskog ekstra devičanskog maslinovog ulja dostigla je u utorak najvišu vrednost u istoriji, iznad 8.200 evra po metričkoj toni.

Ovo je došlo u trenutku kada se Španija, koja proizvodi oko 45 odsto svetskog maslinovog ulja, priprema za svoju drugu problematičnu berbu zaredom, piše Bloomberg, prenosi Anadolu Agency.

Prema podacima španskog ministarstva poljoprivrede u sezoni 2022/23, Španija je proizvela oko 662.000 tona maslinovog ulja, što je pad od 54 osto u odnosu na četvorogodišnji prosek proizvodnje.

Maslinovo ulje
Maslinovo uljefoto: Profimedia

Farmeri kažu da je veliki deo štete već učinjen na usevu za sezonu 2023/24. Andaluzija, odakle dolazi većina španskog maslinovog ulja, još uvek je u teškom stanju zbog tekuće suše. U najboljem slučaju, naša proizvodnja će biti ista kao prošle sezone, ističu farmeri.

Dramatična situacija na tržištu maslinovog ulja šokirala je potrošače sa maloprodajnim cenama koje su naglo porasle za nešto više od godinu dana. Standardni litar koji je nekada koštao oko pet evra sada se kreće oko 10 evra.

U zemlji u kojoj hrana u velikoj meri zavisi od visokokvalitetnog maslinovog ulja, u prvoj polovini godine potrošnja maslinovog ulja opala je za 51 odsto, pokazuju podaci Univerziteta u Haenu.

Maslinovo ulje
Maslinovo uljefoto: Profimedia

Zvaničnici španske vlade kažu da efekti vrućine i suše pokazuju važnost rešavanja klimatskih promena i prelaska na održivije prakse.

Prošla godina je bila najtoplija godina u istoriji u Španiji. Ove godine su takođe bile ekstremne vrućine, pri čemu je proleće 2023. bilo najtoplije i najsušnije u istoriji, a jul kao četvrti najtopliji mesec u Andaluziji.

Bonus video:

00:29

Privatnici pljačkali državu: Pojedinci krali pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje iz robnih rezervi

(Espreso/ Biznis.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.