HILARI PRETI AMERIKANCIMA: Ove posledice mogle bi da budu STRAŠNE, evo ŠTA se sprema
Uragan, Foto: Profimedia

nevreme u svetu

HILARI PRETI AMERIKANCIMA: Ove posledice mogle bi da budu STRAŠNE, evo ŠTA se sprema

Uragan je danas oslabio na treću kategoriju, ali je i dalje i više nego opasan

Objavljeno:

Prethodnih dana nad istočnom delom Pacifika ispred zapadnih obala Meksika formirao se uragan Hilari.

On je potom na svom putu ka severu veoma jačao i juče je ojačao na oluju kategorije 4 sa vetrovima preko 230 km/h i to dok se svojim centrom nalazio 1000 kilometara jugozapadno od Baja Kalifornija.

Uragan je danas oslabio na treću kategoriju, ali je i dalje i više nego opasan.

Uragan će svojim centrom u toku noći proći uz centralni deo zapadne obale meksičkog poluostrva Kalifornija, uz vetrove preko 180 km/h, uz ogromne plimne talase i poplave. Na ovom području očekuje se da padne i preko 250 litara kiše po kvadratnom metru, što je prosek za celu godinu, pa će doći do razornih poplava.

Poplave, ilustracija
Poplave, ilustracijafoto: Printscreen/Facebook/Neurje.si

Ostale predele poluostrva Kalifornija pogodiće olujni vetrovi, a očekuje se da padne od 100 do 200 litara kiše, kolikij ei godišnji prosek. Kako je reč o pustinjskom i polupustinjskom području, zemljište neće moći da primi ogromnu količinu vode, pa će nastaati razorne poplave, a najviše će stradati zapadni i severni deo poluostrva Kalifornija, kao i šire područje grada Meksikali.

Inače, na polupstrva Kalifornija kllima je polupustinska. Tokom 10 meseci skoro da nema kapi kiše, a padavine su izluče tokom avgusta i septembra i to od 100 do 250 mm, uglavnom tokom dva do tri uragana koji se sa Pacifika obruše na ove predele, ali uglavnom kao oslabljeni i veoma retki ovakve snage.

Uragan će se tokom nedelje premeštatati dalje na severu i zahvatiće jugozapadni deo SAD, a kao uragan prvbe kategorije sa vetrovima od 120 km/h direktno će pogoditi Tihuanu i San Dijego, dva grada na granici Amerike i Meksika, a na pacifičkoj obali. U ovim gradovima takođe vlada pustinjska klima i tokom godine u proseku padne ne više od 100 litara kiše, dok će u naredna dva dana da padne od 50 do 150, pa će doći do razornih poplava i bujica, a talasi sa Pacifika plaviće priobalna područja.

Ovo je prvi uragan nakon 84 godina koji će direktno pogoditi Kalifoniju. Potom će uragan vrlo brzo prelaksom na kopno da oslabi na tropsku oluju i pogodiće južni i jugoistočni deo Kalifornije, južni i zapadni deo Arizone, Nevadu i južni deo Jute. Na ovom području očekuju se olujni vetrovi od 60 do 100 km/h, a očekuje se da za dva dana padne od 50 do 250 litara kiše po kvadratnom metru, što ponegde padne tek tokom cele godine, pa će nasatit razorne poplave.

Najveći prioblem neće biti vetrovi, već padavine i tlo. Pustinjsko i polupustinjsko zemljište je toliko suvo da velike poplave nastanu već posle desetak litara kiše, a ponegde se očekuje i preko 200 litara.

Tropska oluja doneće obilne padavine i Dolini Smrti, gde godišnje padne 50 litara kiše, a u naredna dva dana očejuje se i do 100 litara, pa će ovo područje sa reljefom kao na Marsu narednih dana pogoditi razorne poplave.

Tropska oluja pogodiće i Los Anđeles i Las Vegas, uz oko 100 litara kiše i uz poplave, a očekuje se i opasnost od tornada. Tropska oluja doneće Los Anđelesu olujne vetrove od 60 km/h, Las Vegasu od 90 km/h, a obilna kiša u dodiru sa peskovitim i stenovitim pustinjskim zemljištem oko Las Vegasa dovešće do poplava.

Poplave se narednih dana očekuju na širem području od Los Anđelesa i San Dijega preko Feniksa do San Dijega.

Inače, uragani nisu mogući nad hladnim vodama Pacifika u blizini Los Anđelesa i San Dijega zbog hladnih voda, usled veoma hladne okeanske struje i temperatura voda od 17 do 20°C, ali do ovih predela mogu doći tropske oluje i ostaci uragana koji se prethodno kao snažni obruše na poluostrvo Kalifornija, a na koje se obrušavaju sa vrlo toplih voda tih delova Pacifika, gde su temperature okeana od 26 do 30°C, što je i više nego idealno za razvoj snažnih uragana i njihovo kretanje, jer se oni hrane vrlo toplim vodama, minimun 26-27°C.

Dakle, ono što je sigirno da će nam narednih dana stizati informacije o uraganskim vetrovima i razornim poplavama sa severozapada Meksika i jugozapada SAD.

Bonus video:

00:42

Nevreme u Beogradu

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.