OVO SU NAJSMRTONOSNIJE PLAŽE, NA NJIMA VREBA NEŠTO GORE OD AJKULA: Mnoge od njih Srbi OBOŽAVAJU, nisu ni SVESNI...
Foto: EPA-EFE Cabalar, EPA PAULO CUNHA, EPA-EFE DAN PELED, printscreen/youtube/khon2

POSEBAN OPREZ

OVO SU NAJSMRTONOSNIJE PLAŽE, NA NJIMA VREBA NEŠTO GORE OD AJKULA: Mnoge od njih Srbi OBOŽAVAJU, nisu ni SVESNI...

Postoje plaže koje mogu da budu opasne za posetioce iz različitih razloga

Objavljeno:

Leto uveliko traje, kao i godišnji odmori i odlasci na različite turističke destinacije. Mnoštvo plaža je idealno za porodice sa decom - takve uglavnom imaju mirno more sa blagim talasima, što ih čini bezbednim za igru i kupanje. Međutim, postoje i plaže koje mogu da budu opasne za posetioce iz različitih razloga, kao što su veliki talasi, jake i nepredvidive morske struje ili visoke litice. Upoznavanje sa opasnostima pojedinih plaža može da pomogne u izbegavanju neželjenih situacija tokom letovanja. Ovo je nekoliko plaža na kojima treba biti posebno oprezan.

Havaji

Plaža Hanakapiai nalazi se na havajskom ostrvu Kauai. Do nje mora da se pešači oko tri kilometra, a kako prenose mediji, pešačenje do plaže pruža panoramski pogled na okean i obalu Na Pali. Ostrvo obiluje prirodnim lepotama poput kanjona Vaimea, vodopada i plaža sa belim peskom.

Ipak, ono što plažu čini opasnom jesu izuzetno jake vodene struje, jer obala Na Pali nije zaštićena nikakvim grebenom koji bi smanjio jačinu tih struja.

Kako bi upozorili na ovu opasnost, na dolasku do plaže postavljeni su brojni znakovi upozorenja koji označavaju broj ljudi koji su poginuli od okeanskih struja. Na više od 80 drvenih znakova širom ostrva urezano je upozorenje o opasnosti plivanja u ovim vodama. Lokalne novine objavile su da se na plaži od 1970. do 2010. godine udavilo oko 30 ljudi. Struje su toliko snažne da najmanje 15 tela poginulih još nisu pronađena.

Portugal

Plivačima je potrebno više od veštine, snage i hrabrosti da bi se kupali u vodama kod portugalskog grada Nazarea, koji se nalazi severno od Lisabona.

Zimi, talasi dostižu i 15 metara, pa su pravi izazov surferima, posebno što u nekim uslovima mogu da budu visoki i 24 metra.

Prema dostupnim podacima, na formiranje ogromnih talasa kod Nazarea utiče duboki podvodni kanjon. Deo talasa koji putuje tom vodom, preko kanjona, kreće se brže od dela talasa u plitkoj vodi. Ova razlika u brzinama čini da se talas savija, odnosno da se približava plaži sa zapada ili jugozapada. Ovi talasi na kraju nailaze na one koji se približavaju sa severozapada, koji nikada nisu prošli kroz kanjon. Dakle, veliki talas se susreće sa velikim talasom i tako nastaju čudovišni talasi u Nazareu.

Ovo mesto je centar održavanja mnogih surferskih takmičenja. Popularni Garet Meknamara popularizovao je ovaj deo sveta 2011. godine kao glavno surfesrko mesto, a pre toga ovaj grad bio je staro ribarsko mesto.

Španija

Neiskusni plivači treba posebno da obrate pažnju ukoliko odluče da letuju Kosti del Sol, južnoj španskoj turističkoj regiji.

Plaže u ovom poznatom turističkom mestu mogu biti veoma opasne zbog morskih struja, takozvanih „rip struja“. Kako su lokalni mediji objavili, nijedno leto na Kosta del Solu ne prođe bez smrtnih slučajeva.

Leto je, temperatura vode je savršena i već to je poziv na kupanje. Međutim, iako bi posetioci radije uživali u takvoj letnjoj slici, tužna stvarnost je da svake godine na španskim obalama ima i dosta nesreća. Kupači nisu svesni potencijalnih opasnosti morskih struja koje mogu da budu prava zamka čak i za iskusne plivače.

Šta su „rip struje“?

Ovaj fenomen se ne javlja samo kada su jaki vetrovi već i kada je more mirno. Zato su i opasni – jer su nepredvidivi.

Nastaje kada voda prvo dođe do obale, a zatim se povuče. Snaga struje je jaka, jer se povlači sa obale.

Ove struje mogu da se prepoznaju – imaju penu na površini. Ta vodena područja treba izbegavati.

Ako se plivač ipak nađe u „rip struji“, ne treba da pliva prema obali odnosno protiv struje, već da pokuša da pliva paralelno s obalom, a kada izađe iz struje, onda može plivati prema obali. Najbitnije je, kako ističu stručnjaci, ostati na površini vode.

Grčka

Koliko su talasi, jake i nepredvidive morske struje opasne, primer su i plaže na omiljenoj srpskoj letnjoj destinaciji – Grčkoj.

Iako na ostrvu Ikarija ne letuje veliki broj naših turista, na severu ostrva nalazi poznata plaža Nas, koja može da bude opasna za plivače.

Obala ima krupni pesak i šljunak, a more naglo prelazi iz plitkog u duboko, a kada duva jak vetar nastaju talasi koji formiraju opasne morske struje, toliko jake da mogu da vas pošalju u Tursku.

Talasi koje stvaraju severni vetrovi mogu kupača da odvuku i do obližnjih stena i upravo zbog svih tih opasnosti, u moru postoji konopac koji će pomoći u slučaju opasnosti.

Ista opasnost od visokih talasa važi i za plažu Kavalikefta na Lefkadi. Plivanje u moru tokom velikih talasa se ne preporučuje zbog obližnjih stena.

Posebno je opasna plaža na Kasandri – Posidi, koja je odnela nekoliko života poslednjih godina

Zbog plime i oseke, njen oblik se stalno menja – desni deo nekad nestane u moru i ne vidi se, a nekad „izroni“, ali u drugačijem obliku.

Vode na Sartiju u Sitoniji su takođe opasne, jer su nepredvidive.

Pošto je plaža peščana, talasi prave udubljenja zbog čega je lako izgubiti tlo pod nogama, a onda morska struja lako odvuče plivača od obale.

Island

Ipak, jedno od najopasnijih mesta na svetu je plaža Rejnisfjara na Islandu. Najviši talasi koji su tamo izmereni idu i do 40 metara, što je ekvivalentno zgradi od 10 spratova, a razlog ogromnih talasa je taj što je more izuzetno duboko blizu obale, tako da je talas pre nego što stigne do obale gotovo neprekinut.

Talasi na ovoj plaži mogu iznenada da se pojave u nizu manjih talasa. Mogu da porastu neposredno pre nego što udare u obalu. Okeanske struje su veoma moćne i povećavaju opasnost.

Kada takav talas obori s nogu, veoma je teško ustati i ponovo pronaći ravnotežu. Jedan od razloga je taj što talas „usisava“ pesak ispod nogu, a ukoliko se plivač nađe u vodi, struje odvlače od obale. Voda je ledena, tako da postoji rizik i od hipotermije.

Još jedna opasnost su i odroni kamenja na plaži. Stene iznad istočnog dela plaže su strme i nestabilne, tako da su odroni česta pojava.

Znakovi upozorenja

Plaža u Rejnisfjari je podeljena na zone u zavisnosti od opasnosti.

Preporučuje se da posetioci ostanu na obali, jer se sa bezbedne udaljenosti pruža odličan pogled na plažu. Takođe veliko upozorenje je i to da u Rejnisgjari nema spasilaca ili drugih mera bezbednosti sa posadom – pokušaj spasavanja u ovim opasnim uslovima je jednostavno previše rizičan.

Bonus video:

01:17

Plaža u Australiji

(Espreso/ Nova/ Jelena Spasojević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.