UKRAJINCI NAPRAVILI SUPERTAJNO ORUŽJE: Brže je od bilo čega na Crnom Moru, moglo bi da bude opasno za Ruse!
Rat u Ukrajini, Foto: Yevhen Kotenko / Avalon / Profimedia

Rat u ukrajini

UKRAJINCI NAPRAVILI SUPERTAJNO ORUŽJE: Brže je od bilo čega na Crnom Moru, moglo bi da bude opasno za Ruse!

Za razliku od masovne upotrebe dronova koja se očekivala, ubrzani razvoj i upotreba bespilotnih plovila je veliko iznenađenje

Objavljeno:

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 25. jula da je ukrajinska mornarica izvršila napad na patrolni čamac Sergej Кotov, tvrdeći da je napad uspešno zaustavljen. Napad na neprijateljski ratni brod usred rata nije novost. Međutim, ovaj napad su izveli pomorski dronovi, koji se profesionalno nazivaju borbenim bespilotnim plovilima.

Ovo nije prvi takav napad. Ukrajinci su 24. maja ove godine napali i ruski patrolni čamac Ivan Hurs. Nekoliko puta su pokušali da napadnu luku Sevastopolj. Ruski izvori tvrde da su Кerčki most, koji povezuje Rusiju sa Кrimom, 17. jula oštetila dva plovila bez posade. Ako se ispostavi da je to tačno, biće to najuspešnija upotreba ukrajinskih borbenih bespilotnih brodova (BBV) do sada.

Ova plovila su veliko iznenađenje

Za razliku od masovne upotrebe dronova koja se očekivala, ubrzani razvoj i upotreba bespilotnih plovila je veliko iznenađenje. U okolnostima kada ruska Crnomorska flota dominira Crnim morem, Ukrajinci su morali da se okrenu novim rešenjima. Tako su u rekordnom roku razvili plovilo koje može da razvije veoma veliku brzinu, ima veliko jedro i, što je najvažnije, nema posadu.

Bio je to toliko tajni projekat da se ni danas ne zna koja je ukrajinska oznaka za to plovilo. Prvi se pojavio 21. oktobra 2022. godine, kada se polomljena kopija nasukala u neposrednoj blizini Sevastopolja. Osam dana kasnije, najmanje sedam BBP-a napalo je brodove usidrene u toj luci. Naknadna analiza snimaka pokazala je da su najmanje dva BBP-a uspela da dođu do ciljeva. Jedan je pogodio rusku fregatu, a drugi minolovac. Ali nisu napravili veću štetu.

Isto se desilo i prilikom napada na Ivana Hursa. Snimak jednog od BBP-a pokazao je direktan pogodak, ali se brod vratio u Sevastopolj neoštećen. Bojeve glave na BBP očigledno nemaju mnogo efekta.

Jedna velika mana

Povrh toga, imaju jednu veliku manu. Iako mogu da dostignu maksimalnu brzinu do 43 čvora (80 km/h) i, kako CNN piše, brži su od "bilo čega na Crnom moru", u isto vreme, zbog tako velike brzine, stvaraju i veliku brazdu. Tako da ih je lako uočiti ne samo optički već i radarima. Zbog toga mnogi od njih ne uspevaju da stignu na odredište jer posade ruskih brodova uspevaju da ih unište.

Očigledno, ideja je bila da se napravi relativno malo, veoma brzo i okretno plovilo koje bi se prebrzo približilo meti da bi se moglo zaustaviti. BBP je dugačak 5,5 metara sa maksimalnom deplasmanom od 1.000 kilograma. Može biti naoružan bojevom glavom teškom čak 200 kilograma. Međutim, kada se napadaju mete na veoma velikim udaljenostima, umesto velike bojeve glave mora se staviti dodatno gorivo. Njegovo najduže krstarenje je 800 kilometara.

Plovilo ima satelitsku i inercijalnu navigaciju, što znatno olakšava rad operatera. On upravlja brodom u završnim trenucima napada. Napad na brod Ivan Hurs, koji se nalazio 140 kilometara severoistočno od Bosfora (Istanbul), dokazao je da BBP mogu da rade na velikim udaljenostima.

Ukrajinski dronovi pod morem

Da bi rešila ovaj problem, ukrajinska kompanija Brave1 razvila je porodicu bespilotnih ronilaca pod nazivom Toloka. Najmanji od njih, ali i najbliži borbenoj upotrebi, je TLК 150. Dug je 2,5 metara i ima domet od 100 kilometara. I bojevu glavu od 50 kilograma. To nije mnogo. Međutim, ronilac pogađa metu ispod vodene linije, a čak i tako mala bojeva glava može da izazove veliku štetu.

S obzirom na to da ronilac prilazi meti potopljen, mnogo je teže otkriti ga. Jedini deo koji se nalazi iznad površine mora je mali jarbol na čijem se vrhu nalazi kamera, GPS antena i radio antena za komunikaciju sa operaterom. Za sada nema vesti da je TLК-150 korišćen u borbi.

Drugi proizvod Brave1 je bespilotna podmornica TLК 400. Sa dužinom od četiri do šest metara, imaće domet od 1.200 kilometara. Bojeva glava će biti teška 500 kilograma, što je dovoljno da potopi ili barem onesposobi razarač.

Brave1 takođe razvija TLК 1000. Sa dužinom od 12 metara, biće to ogroman autonomni ronilac sa dometom do 1.200 kilometara. Ukrajinci tvrde da će bojeva glava biti teška čak 5.000 kilograma. Sa tom snagom će moći da unište čitave luke.

Iako najave iz Brave1 deluju nerealno, mora se znati da je ovo kompanija koja je razvila sve ukrajinske BBP. I to u rekordnom roku od pola godine. Zato ih treba shvatiti ozbiljno.

Bonus video:

03:38

AKO PUTIN ODE, SMENIĆE GA NEKO JOŠ ŽEŠĆI?! Samardžija: Ukrajina gubi, pravo pitanje je šta će biti sa JEDNIM DRUGIM POLITIČAROM

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.