RUMUNSKO ZDRAVSTVO TRESE SKANDAL: Trudnicu iz bolnice poslali kući sa TRUDOVIMA, porodila se na TROTOARU! (VIDEO)
Trudnica, Foto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

katastrofa

RUMUNSKO ZDRAVSTVO TRESE SKANDAL: Trudnicu iz bolnice poslali kući sa TRUDOVIMA, porodila se na TROTOARU! (VIDEO)

Dok je sanitet stigao, mlada majka je već ležala na trotoaru

Objavljeno:

Skandal potresa rumunsko zdravstvo nakon što se pojavio snimak na kojem se vidi kako se mlada žena porađa na trotoaru, bukvalno na ulazu u samu bolnicu.

Nije poznato kada je tačno snimak nastao, ali prema pisanju lokalnih medija, sve se odigralo na ulazu u bolnicu u Urzičeniju.

Trudnica (24) je prethodno zatražila pomoć u bolnici, ali joj je rečeno da mora da ide u drugu bolnicu, udaljenu 60 kilometara, jer u ovoj nema ko da je porodi.

Navodno su je "ispratili" iz bolnice i pozvali ambulantno vozilo da je preveze do Slobozije. Međutim, beba nije želela da čeka. Dok je sanitet stigao, mlada majka je već ležala na trotoaru, tik do ulaza u bolnicu. Lekari nisu mogli da stignu ni da je podignu na nosila, jer je porođaj uveliko počeo.

Devojka se porodila na hladnom asfaltu, jedva da su uspeli da pod nju stave plastičnu kesu, kako beba ne bi izašla pravo na pločnik. Srećom, devojčica je rođena živa i zdrava.

"Žena nije više mogla da izdrži, sama je krenula da se porađa. Dete je bilo napola napolju. Neka žena je stavila plastičnu kesu na trotoar, na koju su i spustili dete", rekao je očevidac ovog nesvakidašnjeg događaja.

Direktor bolnice koja je "ispratila" trudnicu, rekao je da joj je pružena prva pomoć.

"Trebalo je da sačeka u Urgentnom, tamo bi je profesionalno nadgledali", rekao je Jan Tigeliju.

Sava Konstantin, gradonačelnik Urzičenija, okrivio je za ovaj slučaj nedostatak osoblja. Navodi da je ginekološko odeljenje zatvoreno više od pola godine.

"Nemamo lekare. Imamo ustanove, plaćamo transport, rentu, platili smo kompanijama da ubede doktore da dođu. Ne dolaze! Ostanu mesec, dva i odu. Mi pravimo projekte, ulažemo milione", rekao je gradonačelnik.

Međutim, informacije koje se nalaze na sajtu bolnice govore drugačije od gradonačelnika. Trebalo bi da bude 23 kreveta na ginekološko-akušerskom odeljenju, dva lekara i sedam asistenata. Čak i ministar zdravlja tvrdi da je bilo osoblja da zbrine ženu.

"Mogla je da joj se pruži pomoć u bolnici, bez obzira koju specijalizaciju ima doktor koji je na dežurstvu. Da bude u bezbednim uslovima, a ne u improvizovanim. Mislim da je ostavka direktora moralna i primerena", rekao je ministar Aleksandru Rafila.

Da stvar bude još gora, mlada majka je osoba sa oštećenim sluhom i vidom.

Iz ministarstva su naložili da se sprovede unutrašnji nadzor.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.