BOMBE ČUVANE PO NATO SPECIFIKACIJAMA: Eksplozija u Grčkoj pod velom MISTERIJE, jedno PITANJE muči sve (VIDEO)
Eksplozija u skladištu u Grčkoj, Foto: Printscreen/Youtube/Disaster Compilations

istraga u toku

BOMBE ČUVANE PO NATO SPECIFIKACIJAMA: Eksplozija u Grčkoj pod velom MISTERIJE, jedno PITANJE muči sve (VIDEO)

Ova vazduhoplovna baza je druga po veličini u zemlji i jedna od onih koje snose najveći teret presretanja turskih lovaca prilikom narušavanja vazdušnog prostora Grčke

Objavljeno: 12:42h

Jutro nakon eksplozije skladišta municije u Grčkoj glavno pitanje je kako je do nje uopšte došlo.

Kako javlja grčki sajt Prototema, u tom skladištu su čuvane avionske bombe kojima su potrebni detonatori da bi eksplodirale, a oni se po pravilu čuvaju odvojeno od bombi. Istraga je u toku, a jedna od mogućnosti koje se razmatraju jeste i teorijska po kojoj se eksploziv od visoke temperature požara istopio i razlio, nakon čega je došlo do njegove snažne eksplozije.

Grčki portal navodi da su danas vojne vlasti počele s kontrolom i čišćenjem eksplozivnih ostataka oko vojnog skladišta municije koje je juče popodne eksplodiralo zbog požara u Nea Anhijalosu. Glavni prioritet je da se vazduhoplovna baza Agialos što pre vrati u funkciju.

Kako navodi Prototema, ova vazduhoplovna baza je druga po veličini u zemlji i jedna od onih koje snose najveći teret presretanja turskih lovaca prilikom narušavanja vazdušnog prostora Grčke.

Zbog toga će specijalistički timovi što pre početi da "češljaju" teren u krugu od najmanje tri kilometra oko skladišta u potrazi za ostacima municije i eksploziva zbog opasnosti po vojno osoblje i za civile.

Inače, skladište municije koje je eksplodiralo u Grčkoj kod grada Nea Anhijalos bilo je nadzemnog tipa i u njemu su se nalazile uglavnom konvencionalne avionske bombe od 226 do 907 kilograma, koje nose avioni F-16.

Municija je skladištena po NATO specifikacijama, što znači da je skladište bilo betonsko i ograđeno zemljom bez vegetacije. Kako se navodi, prostor oko magacina u radijusu od 60 metara bio je potpuno raskrčen od rastinja, a najbliža vegetacija je bio maslinjak udaljen nekoliko metara od tog oboda.

Zbog jačine eksplozije i snažnog udarnog talasa koji je nastao znatno je oštećen kamp na području Karamba, koji je evakuisan pre eksplozije, oko 17.45. Nakon što je vatra ušla u zapadni deo kampa, začule su se detonacije različitog intenziteta, dok je u 19.18 došlo do jake eksplozije.

Kuće i prodavnice u Nea Anhijalosu pretrpele su značajnu štetu od siline detonacije. S druge strane, borbeni i drugi avioni bili su smešteni u podzemnim i nadzemnim depoima vazduhoplovne baze i nije bilo razloga za zabrinutost, pošto ti depoi mogu da izdrže jake eksplozije i visoke temperature.

Međutim, iz predostrožnosti, deo lovaca F-16 Blok 30 i Blok 50 koji su delovali iz tri eskadrile 111. lovačkog krila prebačen je u 110. lovačko krilo u Larisi.

Što se municije i eksplozivnih sredstava koji su čuvani u uništenom skladištu tiče, navodi da je većina municije rastavljena i da se njeni delovi čuvaju u različitim skladišnim prostorima.

Projektil se, na primer, rastavlja na delove u zavisnosti od njihove prirode i izdržljivosti, a koji se drže na posebnim mestima. Na jednom mestu se čuvaju trup i stabilizatori leta, a na drugom mestu elektronski sistemi, koje zbog svoje osetljivosti treba držati na određenim temperaturama i u posebno dizajniranim prostorima.

Inače, u 111. lovačkom puku nalaze dve grupe municije. Prva je takozvani "A grant" unutar baze, u kom je municija namenjena za neposrednu upotrebu, a koja se može namontirati na avion. Druga grupa se nalazi po obodu baze na većoj udaljenosti od centralnih objekata i obuhvata veću količinu municije. U tom rejonu je i došlo do eksplozije.

Tu je skladištena municija koju koriste avioni baze, ali i druga koji upotrebljavaju savezničke i grčke letelice koje bi mogle da stele u bazu radi dopune municije po potrebi.

Bonus video:

00:09

Veliki požar i eksplozija u Temerinu

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.