OVO SE RETKO VIĐA! Kim Džong Un ugostio NAJJAČE IGRAČE, pa se pohvalio ORUŽJEM, mnogi će ZADRHATI zbog ovoga
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

međunarodni odnosi

OVO SE RETKO VIĐA! Kim Džong Un ugostio NAJJAČE IGRAČE, pa se pohvalio ORUŽJEM, mnogi će ZADRHATI zbog ovoga

Severna Koreja otvorila granice za posete najvažnijih saveznika na Dan pobede

Objavljeno:

Severnokorejski vođa Kim Džong Un predstavio je ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu najnovije oružje Pjongjanga, među kojem je i interkontinentalna balistička raketa Hvasong. Uspešno testirana u aprilu, veruje se da je prva severnokorejska interkntinentalna balistička raketa na čvrsto gorivo, što je čini bržom za lansiranje od onih na tečno gorivo. Na izložbi su bila i dva nova dizajna dronova, među kojima i onaj nalik na ofanzivnu borbenu bespilotnu letelicu koje koristi američko vazduhoplovstvo, navodi SK Njuz, specijalizovani sajt koji izveštava o Severnoj Koreji. Šojgu, kao i kineski zvaničnici, pozvani su na proslavu 70. godišnjice primirja u Korejskom ratu u Pjongjangu. Očekuje se da će se Dan pobede Severne Koreje, kako se na u ovoj zemlji naziva kraj neprijateljstava 1953. godine, završiti u četvrtak velikom vojnom paradom.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Profimedia

Južna i Severna Koreja su tehnički još u ratu jer mirovni sporazum nije postignut kada je sukob okončan. Prijateljska poseta usledila je usred optužbi da Pjongjang isporučuje Rusiji oružje za rat u Ukrajini, što i Pjongjang i Moskva poriču. Severnokorejska KCNA je saopštila da su Kim i Šojgu razgovarali o "pitanjima od zajedničkog interesa" u oblastima nacionalne odbrane i međunarodnog bezbednosnog okruženja. Održali su "prijateljski razgovor", a Šojgu je Kimu Džongu Unu uručio pismo ruskog predsednika Vladimira Putina, javila je KCNA.

Ovo je prvi put da je Severna Koreja otvorila granice za strane goste od pandemije korona virusa pre više od dve godine. Poslednji put Pjongjang je pozvao inostrane delegacije na vojnu paradu u februaru 2018. I Rusija i Kina su dugogodišnji saveznici Severne Koreje. Međutim, Severna Koreja je prekinula sve diplomatske i trgovinske veze početkom 2020, čak i sa Rusijom i Kinom, njenim najvećim ekonomskim i političkim partnerima. Obustavljen je i uvoz osnovnih namirnica kao što su hrana i lekovi. Severna Koreja se suočava sa nestašicom hrane što se dodatno pogoršalo zatvaranjem granica i međunarodnim sankcijama nametnutim zbog njenog nuklearnog programa. Ali i pored toga nastavlja da stalno testira moćno oružje. Pojedini analitičari smatraju da je prisustvo ruske i kineske delegacije na ovogodišnjem obeležavanju Dana pobede, znak da dolazi do popuštanja kovid mera. Nekoliko dana ranije u državnim medijima mogli su da se videti kako stanovnici hodaju bez zaštitnih maski.

Ruska delegacija stigla je u Pjongjang u utorak. Priređen je svečani doček na aerodromu u Pjongjangu, a ruski ministar odbrane Šojgu je pozdravio vojnike Severne Koreje.

Prošao je pored velikog transparenta sa porukom: "Dobro došli, druže ministre odbrane Ruske Federacije Sergeju Šojgu!". Poruka je bila ispisana na severnokorejskom, ali na ruskom jeziku.

U Pjongjang je stigla i kineska delegacija, predvođena članom Politbiroa Lijem Hongdžongom, koji je predao ličnu poruku predsednika Kine Sija Đinpinga severnokorejskom vođi. Kim je, prenosi KCNA, rekao Liju da "korejski narod nikada neće zaboraviti kako su hrabri kineski vojnici dobrovoljci prolili krv da bi doneli pobedu" Pjongjangu u Korejskom ratu. Peking je poslao trupe u jesen 1950. da podrže Severnu Koreju u ratu protiv Južne Koreje. Podršku je pružala i Moskva, pre nego što će se SSSR raspasti 1991. godine.

Savezništvo je nastavnjeno i kasnije, zbog zajedničke netrpeljivosti koju deli sa Pjongjangom prema Vašingtonu. Poseta ruskih i kineskih predstavnika dešava se u trenutku rastućih geopolitičkih napetosti.

Kim Džong Un
Kim Džong Unfoto: Profimedia

Odnosi Pekinga i Vašingtona su narušeni zbog Tajvana, ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom. Ulje na vatru dolila je prošlogodišnja poseta nekadašnje predsednice donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Usledio je potom i incident sa kineskim balonom koji je nedeljama bio iznad Severne Amerike da bi ga na kraju oborila američka vojska. Vašington je tada optužio Peking za špijunažu, što je Kina odlučno negirala i tvrdila da je reč o letelici koja prikuplja meteorološke podatke. Peking i Vašington se razilaze i u vezi sa globalnim političkim tokovima, kao i u vezi sa ratom Rusije i Ukrajine. Vašington pokušava da razgovara sa Pjongjangom pošto je Trevis King, američki vojnik, prebegao u Severnu Koreju. King, koji je trebalo da se vrati u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim merama, ostao je u Severnoj Koreji tokom vežbi u Zajedničkoj bezbednosnoj zoni, demilitarizovanoj zoni koja deli Severnu i Južnu Koreju. Komanda Ujedinjenih nacija, u kojoj je i SAD, saopštila je da su pregovori sa Severnom Korejom o Kingu počeli, ali o drugim detaljima nije govorila.

Bonus video:

01:52

KIM DŽONG UN SA ĆERKOM NA TESTIRANJU NUKLEARNE RAKETE! Devojčica ga mazila po glavi pred generalima

(Espreso/ BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.