BILA JE MNOGO LEPŠA I MOĆNIJA OD KLEOPATRE, ISTORIJA NAS OVOME NIJE UČILA: Svi su je zaboravili, a krila je tajnu
Rimsko carstvo, Foto: Profimedia

KAKVA ŽENA!

BILA JE MNOGO LEPŠA I MOĆNIJA OD KLEOPATRE, ISTORIJA NAS OVOME NIJE UČILA: Svi su je zaboravili, a krila je tajnu

Livija se porodila 14. januara, a brak je sklopljen u 17. januara 38. godine pre nove ere

Objavljeno:

Malo je žena Rimskog carstva ostavilo toliko dubok trag u istoriji kao Livija Druzila, treća i poslednja žena cara Avgusta. Ne samo zato što je njena porodica dala Rimu još četiri cara – njenog sina Tiberija, njenog unuka Klaudija, njenog praunuka Kaligulu i njenog pra-praunuka Nerona – nego i zato što je imala ogromnu moć dok je o sebi stvarala sliku idealne rimske žene.

IDEALNA ŽENA

Budući car Avgust - u to vreme Gaj Julije Cezar Oktavijan - i Livija su se sreli 39. godine pre nove ere u neprijatnim okolnostima: njen otac, Marko Livije Druz Klaudijan, borio se zajedno sa pristalicama Cezara protiv Oktavijana, baš kao i njen tadašnji muž, Tiberije Klaudije Neron. Svestan značaja obnavljanja veza sa bivšim neprijateljima, Oktavijan je predložio da se i on i - tada trudna - Livija razvedu od trenutnih supružnika, i da se venčaju. Ovim dogovorom svi su bili na dobitku: Klaudije Neron je spasao svoj život, imovinu i političku budućnost; Oktavijan se orodio sa prestižnom lozom Klaudijevaca i jačao je odnose sa nekadašnjim suparnicima; a Livija je postala žena jednog od najmoćnijih muškaraca tadašnjeg Rima.

Livija se porodila 14. januara, a brak je sklopljen u 17. januara 38. godine pre nove ere. Njen doskorašnji suprug Tiberije Klaudije Neron je bio na svadbi i predao je mladu Oktavijanu baš kao što bi i otac učinio, pisao je Dion Kasije. Veoma brzo je postalo jasno da Oktavijanova žena ima poseban tretman. Dao joj je pravo da upravlja svojom imovinom i da ima sopstveno obezbeđenje, nešto potpuno neobično za ženu u društvu tako patrijarhalnom kao što je bio onovremeni Rim. A ona je to znala da iskoristi. Na pozicije bliske sebi stavljala je muškarce u koje je verovala. Kada je učvrstio svoj položaj prvog građanina Rima, Oktavijan joj je čak podizao i statue na kojima je bila s njim u paru, ali i sama.

Livija Druzila

Uticaj koji je vršila na muža ogledao se na trenutnom, ali i na budućem političkom planu. Uticala je na Avgusta da usvoji Druza i Tiberija, njene sinove iz prethodnog braka, i proglasi ih naslednicima pre nego naslednike koji su imali njegovu krv. "Imala je starog avgusta potpuno pod svojom kontrolom, do te mere da je prognao svoj jedinog preživelog unuka", pisao je onovremeni pisac Tacit. Par nije imao zajedničku decu, ali usvajanje je tada bila uobičajena praksa u Rimu, čak i ako su biološki roditelji još uvek živi.

PRIMER ZA NAROD

Kada je pobedio Marka Antonija u bici kod Akcijuma, Agust je uspostavio novi poredak. Formalno republika, a u praksi monarhija, Oktavijan je u stvari utemeljio Rimsko carstvo i pod imenom Cezar Avgust postao njegov prvi car. Jedan od njegovih ciljeva bila je obnova starih vrednosti koje su ranije učinile Rim svetskom silom. Iako je bila najmoćnija žena Rima, u javnosti se zbg toga ponašala skromno: oblačila se jednostavno, nije se razmetala skupim nakitom i igrala je ulogu savršene rimske matrone. Brinula se o kući i potrebama svom muža, a u politiku i njegove poslove se javno nije mešala.

Klaudijevci su bili jedna od najstarijih patricijskih porodica, a ona je svojim primerom promovisala sve tradicionalne vrline. U nekim delovima carstva ljudi su je tretirali kao živu boginju, pominjući njeno ime tokom molitvi ili pri potpisivanju pravnih dokumenata u prisustvu njene statue.

Zahvaljujući ekonomskoj slobodi koju je imala, mogla je da se posveti onome čime je na najbolji način mogla da pridobije narod: izgradnji i popravci javnih zgrada, naročito hramova. Istoričar Kasije Dion isticao je njenu spremnost da pomogne svakome kome je to bilo potrebno i da poboljša uslove života stanovnicima Rima. Livija Druzila je oličavala sve vrline koje je rimsko društvo cenilo u ženi, ali i muškarcu.

DALEKOSEŽAN UTICAJ CARICE

Avgustova smrt 14. godine nove ere nije umanjila Livijinu moć, već suprotno: u svom testamentu, car je sopstvenu ženu usvojio kao ćerku, što joj je garantovalo status naslednice. Ali njoj to nije bilo dovoljno. Oslobodila je svom sinu put ka prestolu, a kada je Tiberije postao novi car, preko njega je nastavila da vrši uticaj.

Nacrt biste Livije Druzile i njenog sina Tiberija kao dečaka

Tiberije nije bio Avgustov prvi izbor za naslednika. Čak ni drugi. Njegov prvi izbor bio je njegov sestrić, Marko Klaudije Marcel koji je iznenada umro 23. p. n. e., a Rimom se pronela priča da Livija nije bila nevina povodom ove smrti. Avgustov drugi izbor bili su njegovi unuci, sinovi njegove ćerke Julije i njegovog voljenog i proslavljenog vojskovođe Agripe, ali i oni su umrli. Tako je izbor spao na Tiberija.

Uvek spremna da se umeša u državničke poslove, veoma brzo je počela da smeta svom sinu, kog je prečesto podsećala da se zahvaljujući njoj našao na prestolu. Njega je to samo činilo bešnjim. Na silus u ga razveli od prve žene koju je voleo, da bi ga oženili Julijom Oktavijom (njihov zamršen odnos, kao i život Julije Oktavije posebna je priča). Tiberije je bio pragmatični vojnik i odbijao je počasti koje je smatrao preteranima - poput Oca Otadžbine. Odbijao ih je za sebe, ali i za svoju majku. Kada je umrla 29. godine nove ere, odbio je da prisustvuje sahrani i poslao svog praunuka Kaligulu da održi hvalospev. Odbio je i predlog da se Livija, koja je između ostalog bila i vestalka, obogotvori.

Livijina bista koja se danas čuva u Vatikanskom muzeju

Pojedini rimski istoričari pišu da je Livija bila beskrupulozna žena koja je koristila svoju moć da se otarasi svih koji su bili prepreka njenim planovima. Tacit ju je čak optuživao za smrt Avgustovih naslednika po krvi. Videli su je i kao um zavera kojima je svoje ljude dovodila na važne pozicije.

Bez obzira da li su ove tvrdnje tačne ili ne, Livija Druzila je svakako bila osoba snažnog karaktera i imala je veliki autoritet. Njen unuk Klaudije i praunuk Kaligula su živeli s njom neko vreme i dobro su zapamtili njenu ličnost. Naročito Klaudije prema kome je baka bila veoma oštra zamerajući mu slabost karaktera i mucanje. Uprkos tome, upravo je Klaudije bio taj koji je, kada je došao na mesto cara, ukazao baki počasti koje joj je uskratio Tiberije - obogtvorio ju je i podigao statuu na kojoj je prikazana kao boginja plodnosti i braka, Cerera i organizovao trku kočija u njenu čast.

Kada se iz današnje prespektive sagledaju istorijske činjenice i okolnosti, mnogo je načina na koji Livija može da bude opisana, ali ona je u svoje vreme tačno znala šta radi, kada je jedino bilo važno - ne kakva ona zapravo jeste - nego ono što su Rimljani mislili da jeste.

bONUS VIDEO

01:23

PEĆINA JE PRONAĐENA POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA, PUKOM SLUČAJNOŠĆU! Istorija i kultura Aranđelovca: Stanište praistorijskog čoveka

(Espreso/Nacionalna Geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.