OBJAVLJEN SPISAK NAJMOĆNIJIH PASOŠA NA SVETU: Singapur zauzeo PRVO MESTO, evo na kom se našla SRBIJA
Pasoš, Foto: Michael Bihlmayer / imago stock&people / Profimedia

obratite pažnju

OBJAVLJEN SPISAK NAJMOĆNIJIH PASOŠA NA SVETU: Singapur zauzeo PRVO MESTO, evo na kom se našla SRBIJA

Na drugo mesto popele su se tri evropske zemlje – Nemačka, Italija i Španija, čiji građani bez vize mogu posetiti 190 destinacija.

Objavljeno:

Singapur je zemlja koja je za svoje stanovnike osigurala najveću slobodu putovanja, prema novom tromesečnom izveštaju koji je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners. Građani Singapura uživaju pristup bez viza ili uz vizu na zahtev u 192 destinacije širom sveta.

Na drugo mesto popele su se tri evropske zemlje – Nemačka, Italija i Španija, čiji građani bez vize mogu posetiti 190 destinacija.

Japanu i Južnoj Koreji na trećem mestu pridružile su se Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg i Švedska. Njihovi građani uživaju u pristupu 189 destinacija bez potrebe za prethodnom vizom.

Sjedinjene Države i Velika Britanija bile su na silaznoj putanji još od 2014., ali Velika Britanija je skočila za dva mesta i sad na je 4. mestu lestvice (188 destinacija). SAD je u međuvremenu pao za još dva mesta, na osmo mesto, s pristupom na samo 183 odredišta bez viza.

Hrvatska je sad na 14. mestu sa 175 destinacija bez potrebe za prethodnom vizom. Srbija je zauzela 34. poziciju (137 destinacija), Severna Makedonija i Crna Gora su na 43. i 44. poziciji (125 i 124 destinacije bez vize), dok je BiH na 47. poziciji sa 118 destinacija.

Pasoš
foto: RINA

Iza BiH se nalaze Albanija (117), Gruzija (117) i Rusija (115). Kosovo je na 94. poziciji sa samo 42 destinacije u koje građani mogu ući bez viza.

Građani Avganistana mogu posetiti samo 27 destinacija bez prethodne vize, odmah iznad njih su građani Iraka (29 destinacija) i Sirije (30).

Henley Passport Index jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile finansijske kompanije za rangiranje globalnihb pasoša prema pristupu koji pružaju svojim građanima. Pokriva 227 destinacija za putovanja. Ažurira se u stvarnom vremenu tokom godine, kada promene vizne politike stupe na snagu, piše Index.hr.

Bonus video: ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.