ZBOG OVOG PROBLEMA SA PASOŠEM SU IH VRATILI SA LETA: U ovoj zemlji su NAJRIGOROZNIJI, budite oprezni
Pasoš / Ilustracija, Foto: Profimedia

SAVETI

ZBOG OVOG PROBLEMA SA PASOŠEM SU IH VRATILI SA LETA: U ovoj zemlji su NAJRIGOROZNIJI, budite oprezni

Zašto je ovo posebno česta pojava za turiste koji idu na Bali?

Objavljeno:

Iako mislite da je zaboravljeni pasoš najgora stvar koja može da vam se desi kada ste se već uputili na putovanje, i onaj iole oštećen može da vam zada ozbiljne probleme i glavobolju.

Ema Doerti je iskoristila svoju "TikTok" platformu kako bi upozorila turiste na ono o čemu verovatno nikada nisu razmišljali, prenoseći svoje iskustvo. Naime, njoj je zabranjeno da se ukrca na let za Bali jer je njen pasoš na jednom malom delu bio oštećen vodom.

Njeno iskustvo će vam poslužiti da dobro proverite da li je vaš pasoš u dobrom stanju, jer svaka zemlja može navesti oštećenje pasoša kao razlog za zabranu ulaska.

U nedavnom klipu, koji je prikupio skoro 900.000 pregleda, Ema objašnjava da joj je osoblje na aerodromu u Sidneju zabranilo da se ukrca na let za indonežansko ostrvo.

- Doslovno su mi upravo rekli da bi me, ako bi me pustili na Bali, vojska i obezbeđenje na aerodromu na Baliju stavili u zatvorsku ćeliju. Očigledno, aerodrom na Baliju je zaista strog i poznati su po tome što stavljaju ljude u ćeliju ako im se ne sviđa vaš pasoš. Stvarno sam uznemirena. Ja sam bukvalno iscrpljena. Samo sedim ovde i plačem poslednjih 15 minuta.

@emmafituk_ just telling myself everything happens for a reason ? trying not to cry right now but whatever i’d rather be stranded in Sydney than detained in a Balinese cell !! #bali #deniedboarding #airportlife #airportfails #travelfails #travel #traveltok #traveltiktok #fyp #storytime #passportdamage #detained #flyingtobali #balitravel #balitrip ♬ original sound - emmafituk_

U odeljku za komentare, drugi tiktokeri su priznali da su imali slično iskustvo, a korisnica pod imenom "Santa Piterniece" je napisala: "Stranica pasoša mog partnera je bila malo pocepana i takođe mu nisu dozvolili da se ukrca na let za Bali".

Korisnik Kristofer Atkins je rekao: "Imao sam isto iskustvo. Sleteo sam na Bali, morao sam da čekam u ćeliji dok nisam izašao na let za nazad".

Tiktoker @travelvithholl, sa sedištem na Baliju, reagovao je preko videa i izjavio: "Ako dolazite na Bali, morate da se uverite da je vaš pasoš u besprekornom stanju. Ili ćete biti privedeni".

Još jedna putnica, Australijanka Bronte Gosling, imala je isti problem prošle godine, kada je letela iz Sidneja u Melburn, a zatim se ukrcala na let do indonežanskog ostrva. Kada se prijavila za svoj let, osoblje avio-kompanije je reklo da neće moći da se ukrca zbog malog oštećenja vodom u pasošu na stranici sa fotografijom.

Zašto je ovo posebno česta pojava za turiste koji idu na Bali?

Godine 2019, "The West Australian" je izvestio da je Indonezija uvela stroža ograničenja za ulazak u zemlju putnika sa oštećenim pasošima i da će kazniti aviokompanije do 3.900 funti (5.000 američkih dolara) ako prevoze putnike sa oštećenim pasošima na dolaznim letovima.

Međutim, putnici koji su krenuli na druge popularne destinacije za odmor, kao što su Tajland i Maldivi, suočavaju se sa sličnim problemima sa svojim pasošima.

Ranije ove godine, britanska tiktokerka Ejmi Grundi tvrdila je da joj je pasoš odbijen na aerodromu u Mančesteru za let za Tajland zbog iscepane stranice. Uspela je da dobije pasoš za hitne slučajeve i uhvati drugi let, a iskustvo je koštalo 700 funti.

Zvezda "Made in Chelsea" Džordžija Tofolo je 2019. dospela na naslovne strane kada je zadržana na aerodromu Male na Maldivima jer joj je nedostajala stranica u pasošu, iako je na kraju puštena nakon što je zadržana devet sati.

U sličnom iskustvu, korisnik Redita @morningcrush prošle godine otkrio je da im je odbijeno da se ukrcaju na let za Maldive jer, kako im je rečeno, njihov pasoš nije bio u ispravnom stanju i imigraciona policija Maldiva će ih vratiti. Vlasnik britanskog pasoša je napisao: "Moj pasoš je, što se tiče britanskih propisa, u ispravnom stanju... sve me je ovo koštalo dodatnog novca, vremena i stresa".

Tiktokerka @claireecovles rekla je da je odbijena kada je pokušala da se ukrca na let za svoje putovanje iz snova u Irsku jer je pocepala komadić pasoša. Tvrdila je da je osoblje aerodroma reklo da je oštećenje značilo da će skeneri imati poteškoća da pročitaju njen dokument.

Još jedan neimenovani korisnik "Redita" ranije je otkrio da je odbijen da se ukrca na let za Buenos Ajres, u Argentini, jer je njegov pasoš bio malo pohaban.

Napominje da šteta može uključivati situacije kada su lični podaci nečitljivi; kada se plastika ljušti sa stranice sa ličnim podacima; kada nedostaju stranice ili kada dođe do oštećenja vodom ili prosipanja mastila, prenosi "Daily Mail".

Bonus video:

02:19

ŠTA TREBA OBAVEZNO DA PROVERIMO PRED PUT?

(Espreso / Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.