SVI SE ŽALE NA PAPRENE CENE U HRVATSKOJ, ALI OVO JE JEFTINIJE NEGO NA DRUGIM MESTIMA: Znate li šta je u pitanju?
Hvar, Foto: Printscreen

letovanje

SVI SE ŽALE NA PAPRENE CENE U HRVATSKOJ, ALI OVO JE JEFTINIJE NEGO NA DRUGIM MESTIMA: Znate li šta je u pitanju?

Po jednoj analizi najjeftinija odredišta za putovanja su Turska i Albanija

Svi se žale na podivljale cene u Hrvatskoj, ali jedna stvar je jeftinija nego na drugim mestima

Objavljeno: 09:50h

Povećanje cena zadesilo je sve destinacije, iako ne podjednako, pa se mnogi sa početkom turističke sezone žale da su troškovi letovanja u Hrvatskoj previsoki. Ipak, ima jedna stavka koja je u ovoj zemlji jeftinija nego u ostalima - trajekt.

Nemački savezni statistički zavod je uporedio troškove odmora u Evropi, doduše ne baš za vrhunac letnje sezone, pa deo troškova treba uzeti s rezervom s obzirom na to da cene u sezoni značajno rastu, prenosi Novi list. O visokim cenama na hrvatskom primorju pisao je u više navrata i Trlegraf Biznis.

Po ovoj analizi najjeftinija odredišta za putovanja su ispale Turska i Albanija gde je odmor oko 56 odsto jeftiniji nego u Nemačkoj. U Portugalu i na Malti nemačkim je turistima bilo 28 odsto jeftinije jesti u restoranima ili boraviti u hotelu.

U Španiji, Poljskoj i Češkoj turisti su u restoranske i hotelske usluge platili 18 odsto manje nego u Nemačkoj. U Hrvatskoj i na Kipru plaćali su 17 odsto manje. U Grčkoj je to bilo čak 21 odsto manje u odnosu na troškove u Nemačkoj. Crna Gora i Rumunija bile su još jeftinije, boravak u hotelima i posete restoranima koštali su oko 46 odsto manje nego u Njemačkoj. Ispada dakle, da su od Hrvatske bile jeftinije i Turska i Grčka, Portugal, Malta, a neznatno, samo jedan procentni poen, i Španija.

Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid-19, Covid 19, Hvar, Hrvatska
foto: Ilustracija, EPA-EFE/ STRINGER

S druge strane, italijanski portal Vivanoda specijalizovan za transport, uporedio je cene karata za trajekte u evropskim zemljama, a po kojem ispada da su trajekti najjeftiniji u Hrvatskoj. Naime, računali su prosečnu cenu karte na 100 kilometara puta, pa je tako najskuplja ispala Turska, odnosno trajektne linije između Grčke i Turske.

Prosek cene karte na 100 kilometara u Turskoj je čak 163 evra. Hrvatska je poslednja sa najnižom cenom od 53,77 evra na 100 kilometara. Od konkurenata na Mediteranu, u Italiji se radi o oko 77,7 evra, Španiji oko 70 evra, a Grčkoj oko 59 evra.

Bonus video:

01:45

Čačani overili i Karipsko more: Hrabri ronioci iz Srbije istražuju podvodne lepote širom sveta

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.