PUTIN SE OBRATIO VOJNOM OSOBLJU KOJE JE UČESTVOVALO U GAŠENJU POBUNE: Jedan DETALJ se posebno ISTIČE, slušajte SAMO
Vladimir Putin, Foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

GOVOR RUSKOG PREDSEDNIKA

PUTIN SE OBRATIO VOJNOM OSOBLJU KOJE JE UČESTVOVALO U GAŠENJU POBUNE: Jedan DETALJ se posebno ISTIČE, slušajte SAMO

Prema njegovim rečima, Rusija nije morala da povlači jedinice iz zone "specijalne vojne operacije", kako se u Rusiji govori o ratu u Ukrajin

Objavljeno: 12:49h

Vladimir Putin, ruski predsednik, rekao je da su ruske službe bezbednosti zaustavile građanski rat.

- Zaustavili ste građanski rat, dejstvovali ste precizno i usklađeno - rekao je predsednik Rusije obraćajući se pripadnicima Ministarstva odbrane, Ruske garde, Federalne službe bezbednosti, policije i Federalne službe obezbeđenja.

- Narod, ljudi, vojska nisu bili uz pobunjenike - istakao je ruski lider govoreći o pobuni grupe Vagner, dodajući da su ruski vojnici u teškom trenutku za Rusiju stali na put smutnji, čiji rezultat bi bio haos.

Prema njegovim rečima, Rusija nije morala da povlači jedinice iz zone "specijalne vojne operacije", kako se u Rusiji govori o ratu u Ukrajini.

Predsednik Rusije je zahvalio svim pripadnicima Oružanih snaga, snagama bezbednosti i obaveštajcima na hrabrosti i lojalnosti, iskazanoj tokom pokušaja oružane pobune 24. juna.

„Vaša odlučnost i hrabrost, kao i konsolidacija društva, odigrali su odlučujuću ulogu u suzbijanju pobune“, rekao je on.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin u ponedeljak je tvrdio da je plaćenička grupa trebalo da napusti svoje položaje 30. juna i preda opremu Južnom vojnom okrugu u Rostovu u Rusiji.

Međutim, on je tvrdio da su moskovske trupe napale Vagnerove snage u petak, nekoliko dana pre nego što je trebalo da se izvrši predaja.

On je ranije objavio 11-minutni snimak na kojem je govorio o tome da mu nije bio cilj da sruši ruski režim.

Putin je pozvao sinoć borce paravojne formacije ''Vagner'' da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, ili da se vrate kući ili da idu u Belorusiju, i dodao da su većina boraca te grupe patriote koje su izmanipulisane.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u utorak da će odustati od slučaja protiv paravojne grupe Vagner, nakon što su njeni borci u subotu izveli pokušaj pobune koji je ugrozio vlast.

- Slučaj oružane pobune zatvoren je 27. juna, saopštio je FSB - preneo je državni medij RIA Novosti.

- Tokom istrage slučaja pobune, utvrđeno je da su njeni učesnici prekinuli svoje akcije direktno usmerene na izvršenje zločina, slučaj je zatvoren - navodi se u saopštenju pres službe FSB u utorak.

Podrška od Bin Salmana

Saudijski prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman izrazio je podršku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u vezi sa pokušajem oružane pobune čiji je organizator vlasnik privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin, saopštio je ruski Kremlj.

U današnjem saopštenju ističe se da su Salman i Putin razgovarali telefonom u subotu, 24. juna, na inicijativu saudijske strane.

"U vezi sa događajima u Rusiji 24. juna, Muhamed bin Salman podržao je mere koje su preduzele ruske vlasti kako bi zaštitile ustavni poredak, živote i bezbednost građana", navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

01:49

UKRAJINCI SU NAMAMILI VAGNER GRUPU U KLEŠTA, SADA IH SAMO MELJU! Sagovornici Kurir TV: Kupe vreme dok ne dobiju oružje sa Zapada

(Espreso/ Blic/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.