DRAMATIČAN SNIMAK IZ BAHMUTA: Ruski vojnik čekao da ga ubiju dronom, a onda uradio NEŠTO NEOČEKIVANO! (VIDEO)
Vojnik, Foto: Printscreen/Twitter/The Wall Street Journal

neverovatno

DRAMATIČAN SNIMAK IZ BAHMUTA: Ruski vojnik čekao da ga ubiju dronom, a onda uradio NEŠTO NEOČEKIVANO! (VIDEO)

Pilot je ispustio poruku vojniku u kojoj je pisalo da sledi dron ako se želi predati

Objavljeno:

"Volstrit žornal"objavio je neverovatan snimak s ratišta kod Bahmuta na kojoj se vidi kako se ruski vojnik predao ukrajinskom dronu.

Novinari WSJ-a intervjuisali su 19. maja vojnika koji se nalazi u istražnom zatvoru u regionu Harkov, a vojnik je govorio u prisustvu zatvorskog čuvara. WSJ takođe je objavio snimke dronom koju je napravila jedinica ukrajinske 92. mehanizirane brigade na kojoj se video kako se odvijao čin predaje. Videozapis montiran je uz muziku, a vest prenosi CNN koji ističe da nije imao uvid u neobrađeni videozapis.

Na snimku se vidi ruski vojnik kako beži od ukrajinskih jurišnih dronova u rovovima na bojim poljima Bahmuta. Vojnik se u jednom trenutku zaustavlja i gestikulira rukama prema dronu.

Ukrajinski pilot drona rekao je za WSJ da je odlučio poštedeti život vojniku jer se sažalio nad njim.

- Uprkos tome što mi je neprijatelj, bilo mi ga je žao, rekao je.

Jurij Fedorenko, komandant divizije jurišnih bespilotnih letjelica ‘Ahil‘ 92. brigade, potvrdio je predaju ruskog vojnika dronu.

- Kada je shvatio da će umreti, bacio je oružje u stranu, podigao ruke i rekao da se više neće boriti. U to vreme imali smo spreman helikopter s eksplozivom da ga likvidiramo. No, s obzirom na to da je neprijatelj bacio oružje i rukama signalizirao predaju, odlučili smo izdati naređenje da se preda, rekao je Fedorenko.

Pilot je ispustio poruku vojniku u kojoj je pisalo da sledi dron ako se želi predati, piše WSJ.

Snimak dalje prati vojnika koji sledi dron, pritom izbegavajući paljbu minobacača. Po dolasku na ukrajinski položaj vojnik je pao na kolena i skinuo kacigu i pancirni prsluk.

Ukrajinske snage su ga privele, ukrcale u vozilo, a kasnije je odveden u istražni zatvor u regiji Harkov.

- Ovo je verovatno slučaj bez presedana, koordiniranim radom brigade i komponente izviđanja u vazduhu uspeli smo zarobiti okupatora, rekao je ukrajinski komandant Jurij Fedorenko.

Prema WSJ-u, uhvaćen je ruski vojnik i bivši šef zatvora koji je radio kao menadžer trgovine s alkoholnim pićima kada je unovačen u septembru prošle godine.

Pre nego što su ga poslali u Bahmut, obavljao je stražarske dužnosti i izgradio utvrđene položaje u Luhansku, izviestio je Wall Street Journal.

(Espreso / Blic / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.