OGROMAN ASTEROID JURI KA NAŠOJ PLANETI 27 PUTA BRŽE OD METKA! U slučaju sudara posledice bi bile KATASTROFALN
Asteroid, Foto: EPA/NASA/JPL-CALTECH

važno!

OGROMAN ASTEROID JURI KA NAŠOJ PLANETI 27 PUTA BRŽE OD METKA! U slučaju sudara posledice bi bile KATASTROFALN

Asteroidi su delovi planeta koje sada kruže oko Sunca u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera

Objavljeno:

Asteroid veći od Empajer stejt bildinga trebalo bi da proleti pored Zemlje danas, saopštila je američka NASA. Asteroid, poznat kao 488453 (1994 KSD), ima prečnik između 370 i 830 metara, procenjuju stručnjaci NASA-inog Centra za proučavanje objekata u blizini Zemlje.

Očekuje se da će asteroid proći Zemlju na udaljenosti od 0,02114 AJ, gde je jedan AJ rastojanje između Zemlje i Sunca. 0,02114 AJ je oko 3,2 miliona kilometara. Mesec, na primer, kruži oko Zemlje na udaljenosti od oko 384.633 kilometra, a Venera je u najbližoj tački udaljena 61 milion kilometara.

Asteroidi su delovi planeta koje sada kruže oko Sunca u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, rekao je za Njuzvik Džej Tejt, direktor opservatorije Centra za svemirsku stražu u Velikoj Britaniji. Kako su relativno male, njihova putanja se može prilično lako poremetiti tako da mogu da preseku orbite planeta. Prema NASA-inoj proceni, u našem Sunčevom sistemu ima više od 1,1 milion asteroida, a sve vreme se otkrivaju novi.

Asteroid
Asteroidfoto: Profimedia

Naučnici predviđaju da će asteroid 488453 (1994 KSD) proći pored Zemlje brzinom od 21,47 kilometara u sekundi. Kada ispalite metak, on leti 27 puta sporije. Prema podacima NASA-e, asteroid 488453 (1994 KSD) napravi krug oko Sunca svakih 3,6 godina, ali ne prolazi blizu Zemlje svaki put. Većina asteroida u Sunčevom sistemu nalazi se u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera. Povremeno, Jupiterova gravitacija prouzrokuje da neki asteroidi budu izbačeni u unutrašnjost Sunčevog sistema, a ponekad prođu i pored Zemlje. Asteroidi u krugu od 48 miliona kilometara od Zemlje su klasifikovani kao "objekti blizu Zemlje“ (NEO). NASA ih je pronašla 31.000. NEO koji se nalaze u krugu od 7,4 miliona kilometara od Zemljine orbite i imaju više od 140 metara u prečniku definisani su kao potencijalno opasni. Zbog svoje veličine i blizine, 488453 (1994 KSD) je klasifikovan kao potencijalno opasan, zajedno sa oko 2.300 drugih.

"Oznaka kao potencijalno opasna jednostavno znači da bi tokom mnogo vekova i milenijuma orbita asteroida mogla da evoluira u orbitu koja ima šanse da utiče na Zemlju“, rekao je Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata u blizini Zemlje.

Ako bi se asteroid veličine 488453 (1994 KSD) sudario sa Zemljom, posledice bi bile teške. "Asteroid prečnika između 100 i 200 metara izazvao bi regionalnu katastrofu, uništavajući zemlju, sa globalnim ekonomskim posledicama“, rekao je Tejt prošle godine.

Bonus video:

00:40

ZEMLJANI MOŽETE MIRNO DA SPAVATE! NASA istorijskim poduhvatom preusmerila asteroid! NAUČNA FANTASTIKA POSTAJE JAVA!

(Espreso/ Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.