TREBALO JE DA PREGAZIMO SRBE SVIM ORUŽJEM: Rušenje F-117 je bilo slučajnost, tvrdi američki general!
Foto: Reuters

nemilosrdna ocena rata

TREBALO JE DA PREGAZIMO SRBE SVIM ORUŽJEM: Rušenje F-117 je bilo slučajnost, tvrdi američki general!

Američki obaveštajci su zakazali u ovom konkretnom slučaju, ispostavilo se
Objavljeno:

Vojna operacija "Oluja" iznenadila je čak i američke obaveštajce zato što su oni bili uvereni da Hrvatska vojska neće uspeti da porazi pobunjene paravojne formacije na teritoriji tadašnje Republike Srpske Krajine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ipak, kako se kasnije pokazalo, nije to bila ni približno jedina situacija u kojoj su američki obaveštajci zakazali. Jedan od najvećih kritičara američke samouverenosti u vođenju ratovanja je Herbert Rejmond MekMaster, visoki savetnik za nacionalnu sigurnost u kabinetu Donalda Trampa, piše Express.hr.

POČINJE POLITIČKI GRAĐANSKI RAT U AMERICI: Soroš ruši Trampa, spremio je MILIJARDE DOLARA ZA PROTESTE!

Nekoliko puta odlikovan je zbog učešća u brojnim američkim vojnim operacijama, a zbog odličnog vođenja jedinica tokom prvog Zalivskog rata protiv Iraka neko verme je i podučavao na američkim vojnim školama.

Procena neprijateljskih snaga

Često je predavao studentima o operacijama u kojima je ili učestvovao ili je čak i predvodio neke operacije. U "Pukotinama u temeljima", kako je nazivao eseja, ozbiljno se uhvatio u koštac s nedostacima američkih procena neprijateljskih snaga i dosta značajnim obaveštajnim propustima.

Tokom svog akademskog rada MekMater je bio jedan od vodećih futurista, analitičara zaduženih za proiciranje toka ratovanja i tehnološkog napretka, te međusobnog odnosa tehnologije i stanja na bojnom polju.

U poglavlju "Teorija ispred prakse" MekMaster dosta ozbiljno zaključuje da sve što je naučeno u američkim ratovima u Iraku, zatim vojnim operacijama u Somaliji te u operaciji "Namjerna sila" protiv snaga bosanskih Srba u jesen 1995. godine nije primenjeno u kasnim vojnim akcijama.

Američka vojska je praktično samlela iračke vojne snage, u Somaliji su imali daleko nadmoćniji arsenal i vazdušne mogućnosti, a tokom napada na snage Ratka Mladića američko ratno vazduhoplovstvo bilo je na vrhuncu.

"Balkan poligon za testiranje napredne vojne tehnologije"

- Balkan je postao svojevrsni poligon za strategiju temeljenu na naprednoj američkoj vojnoj tehnologiji - napisao je MekMaster u tom svom eseju.

Operaciju "Namerna sila" iskoristio je kao primer vrhunske saradnje nadmoćnih vazduhoplovnih snaga koje su mogle videti bilo kakve veće formacije bosanskih Srba i uništiti ih pre nego što su mogle da pruže ozbiljniji otpor napretku združene hrvatsko-bosanske ofenzive. Tad su odlično iskorišćene američke vazduhoplovne mogućnosti, i to ne samo ofanzivna nadmoć ratnog zrakoplovstva nego i vrhunske izviđačke sposobnosti špijunskih aviona.

foto: Reuters

Istovremeno je sprovedena uspešna koordinacija sa snagama na terenu koje su znale tačno gde i kad će američki avioni napasti srpske snage i vojska na bojištu mogla je da udari svom snagom na oslabljene položaje Mladićevih snaga. Tek nekoliko godina kasnije ponovio se sličan scenario.

Srpska vojska ratovala je na Kosovu, a njihove vazduhoplovne snage bile su dodatno oslabljene i nisu mogle da pruže nikakav značajan otpor. Rušenje američkog F-117 Nighthawka bila je čista slučajnost, piše on, i svi se slažu da je to bio jedinstven sklop okolnosti i da se praktično može zanemariti pri bilo kakvim ozbiljnijim analizama sukoba na Kosovu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.