AMERIKANCI PRAVE ORUŽJE SMRTI: "Gremlini" će sejati haos sa neba! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/darpatv

ubistveno

AMERIKANCI PRAVE ORUŽJE SMRTI: "Gremlini" će sejati haos sa neba! (VIDEO)

Agencija za razvoj naprednih odbrambenih projekata (DARPA) zamislila je "Gremline" kao jato više puta upotrebljivih dronova koji se lansiraju sa "letećih nosača" u vazduhu i odatle napadaju neprijateljske ciljeve
Objavljeno:

Program "Gremlini" Američke vlade ulazi u drugu fazu razvoja, godinu dana pošto je počeo razvoj oružja koje bi trebalo da promeni odnos snaga u svetu.

Agencija za razvoj naprednih odbrambenih projekata (DARPA) zamislila je "Gremline" kao jato više puta upotrebljivih dronova koji se lansiraju sa "letećih nosača" u vazduhu i odatle napadaju neprijateljske ciljeve.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Inicijativa je objavljena u martu 2016. godine, a na njoj rade timovi iz Lokid Martina, Dinetiksa i Džerneral Atomiks Aeronautikal Sistema.

Posle studije o izvodljivosti, DARPA je najavila da će nastaviti sa razvojem ideje i završavanjem "preliminarnog dizajna". Posle faze 2, demonstracija oružja mogla bi da se desi u 2019. godini, piše u saopštenju agencije.

Ovi mali dronovi bez posade dobili su ime po gremlinima, izmišljenim mitološkim patuljcima, a koristiće se kako za izviđanje, tako i za isporučivanje ubojitog tereta (planiraju da na njih stave raznovrsna oružja).

Na snimku DARPA vidi se kako se dronovi koriste za invaziju neprijateljske teritorije bez ugrožavanja ljudskih života.

U snimku se vidi kako grupa "Gremlina", posle puštanja sa "matičnog broda" prenosi geografske informacije operaterima u bazi, ali i kako uništava neprijateljska vozila.

- U fazi dva ciljamo na dva koncepta koja omogućavaju "nosače aviona na nebu", koji će koristiti dronove koji bi mogli da se vraćaju na matični brod u vazduhu i nose različite terete - rekao je program menadžer DARPA Skot Vjeržbanovski.

Mark Miler, program menadžer projekta Gremlini, izjavio je da se "nada da će koncept uskoro biti uvršćen u arsenal američke vojske".

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.