Evropa slavi poraz desničara: Vraća se zdrav razum!
Foto: Reuters

brisel slavi

Evropa slavi poraz desničara: Vraća se zdrav razum!

Evropa može da odahne, a stiče se utisak da takozvani "negzit", odrednica koja označava izlazak Holandije iz EU, sada više nije aktuealna tema, zaključuju evropski mediji
Objavljeno: 14:17h

Dan posle izbora u Holandiji Evropa može da odahne, ne samo zato što je pobedio liberalni premijer Mark Rute, već i zato što je izgubio desničar Gert Vilders.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Iako svi konstatuju da je Rute osvojio znatno manje mandata nego ranije, a neki ga nazivaju i šampionom statusa kvo, svi smatraju da je taj rezultat dobar za Evropu, pišu i javljaju evropski mediji.

TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU: Eksplodirala bomba u MMF, jedna osoba povređena! (VIDEO)

Na osnovu više od 90 prebrojanih glasova, Ruteova stranka Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) osvojila je 33 mesta, a desničarska i antievropska Partija za slobodu (PVV) Gerta Vildersa dobila je 20 od 150 mesta u holandskom parlamentu, prenosi BBC. - Ovo je bilo veče kada je Holandija, posle Bregzita i američkih izbora, rekla - Stop za pogrešnu vrstu populizma - rekao je Rute svojim ushićenim pristalicama, prenosi AFP. Evropski zvaničnici požurili su da čestitaju Ruteovu pobedu kao "glas protiv ekstremista", a čestitkama su se pridružili i lider Francuske i Nemačke. - Olakšanje se oseća u Briselu - kazao je za AFP evropski izvor koji je želeo da ostane anoniman. - Vraća se zdrav razum. Kombinovani učinci Bregzita i posebno pobede Donalda Trampa učinili su Evropu faktorom stabilnosti i razuma u svetu ludila - kazao je drugi evropski izvor.

foto: Reuters

Nemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je Ruteu i čestitala mu, kazavši da se raduje budućoj saradnji sa Holanđanima "kao prijateljima, susedima i Evropljanima". I kandidat SPD za nemačkog kancelara Martin Šulc izjavio je da je Ruteova pobeda "dobra vest za Evropu i Holandiju", navodi "Velt". Rute je najuspešniji liberalni političar Evrope pošto je njegova stranka osvojila skoro četvrtinu mandata u haškom parlamentu, ali holandski premijer istovremeno je i gubitnik ovih izbora, s obzirom na to da je će imati desetak mandata manje nego u prošlom skupštinskom sazivu, piše nemački "Špigl". Još gore su prošli laburisti, Ruteovi koalicioni partneri, koji su zabeležili najgori rezultat u istoriji, zbog čega će Rute morati da potraži novu koaliciju.

foto: Reuters

Čestitajući Ruteu na pobedi, sam Vilders je obećao da će biti čvrsta parlamentarna opozicija ako ne bude bio u koaliciji, ali je dodao da nije razumeo Ruteovu izjavu da su holandski birači rekli ne "pogrešnoj vrsti populizma", prenosi Rojters. U svakom slučaju, prvi od mnogih važnih izbora ove godine na Starom kontintentu, koji su se smatrali glavnim pokazateljem budućnosti populizma u Evropi, završeni su. Evropa može da odahne, a stiče se utisak da takozvani "negzit", odrednica koja označava izlazak Holandije iz EU, sada više nije aktuealna tema, zaključuju evropski mediji.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.