IVANA ORGIJALA SA TAJKUNOM I NJEGOVOM ŽENOM PA PALA SA BALKONA: Isplivali mračni detalji
Ivana Smit, Foto: IVANA_SMIT / INSTAGRAM

JEZIVO

IVANA ORGIJALA SA TAJKUNOM I NJEGOVOM ŽENOM PA PALA SA BALKONA: Isplivali mračni detalji

Jezivi detalji oko Ivanine tragične smrti već godinama šokiraju malezijsku i svetsku javnost

Objavljeno:

Istraga o smrti Ivane Smit, 18-godišnje holandske manekenke čije je golo telo otkriveno na platou nebodera Кuala Lumpuru u decembru 2017. godine, ponovo je otvorena u decembru 2022. nakon što je Visoki sud Malezije doneo odluku o tužbi roditelja Smitove, navodeći nedolično ponašanje i nemar policije i vlade.

Jezivi detalji oko Ivanine tragične smrti već godinama šokiraju malezijsku i svetsku javnost. U 5.22 ujutro 7. decembra 2017, Ivana je u jednom noćnom klubu snimljena u društvu američkog tajkuna Aleksandera Amada Džonsona (45) i njegove supruge Lune Almaz (31). Mlada devojka bila je u gotovo nesvesnom stanju, a par ju je doslovno nosio iz noćnog kluba. Dva sata kasnije, Ivana je svom dečku poslala selfi sa Lunom i poruku da se "malo odmara".

Međutim, dva i po sata kasnije Ivana je bila mrtva. Policija veruje da je u 10 ujutro devojka pala kroz prozor, a njeno beživotno telo pronađeno je pet sati kasnije na platou koje se nalazi na petom spratu. U trenutku pronalaska bila je gola, a u organizmu joj je utvrđena velika količina alkohola, kokaina i ekstazija.

Naravno, u fokus ovog nemilog događaja odmah su upali tajkun i njegova supruga koji nikada nisu poricali da su imali seksualne odnose s 18-godišnjakinjom, ali su od starta tvrdili da nemaju pojma šta se dogodilo i da su sve vreme mislili da je Ivana u jednom trenutku napustila njihov stan.

Prvobitna policijska istraga utvrdila je da nije bilo prekršaja i par je tada napustio Maleziju.

Ali nakon pritiska porodice, policija je pristala na istragu o uzroku smrti njihove ćerke. U martu 2019, izveštaj mrtvozornika je zaključio da postoje dokazi o borbi između Ivane i para, uključujući traumu na njenom potiljku, i da je možda već bila mrtva pre nego što je njeno telo palo sa 20. sprata. Ali, uprkos tome, mrtvozornik je ocenio da je uzrok smrti "nesreća".

Кasnije 2019. godine, Viši sud je prihvatio pravni izazov porodice da poništi odluku mrtvozornika, presudivši da su "poznate ili nepoznate osobe" umešane u smrt manekenke i naloživši novu istragu.

Ivanini roditelji su u novembru 2020. godine podneli tužbu protiv istražnog službenika Fajzala Abdulaha, glavnog inspektora policije, ministra unutrašnjih poslova i malezijske vlade zbog navodnog kršenja zakonskih obaveza i nemara u istrazi o uzroku smrti njihove ćerke. Кljučna među njihovim tvrdnjama je neuspeh policije da privede i izruči AQleksa i Lunu za istragu.

Policija i vlada pokušale su da blokiraju tužbu, ali je krajem prošle godine Viši sud presudio da je tužba pokrenula ozbiljna pitanja koja treba da budu argumentovana na suđenju.

- Ovo nije običan i očigledan slučaj. Tvrdnja optuženih da imaju imunitet prema Zakonu o policiji iz 1967. takođe je ozbiljno pravno pitanje koje bi trebalo da bude predmet suđenja - rekao je komesar za pravosuđe Roz Mavar Rozain.

Veza sa bračnim parom

Džonson i Almaz su tvrdili da su nedeljama bili u vezi sa Ivanom i da nisu imali pojma da ima samo 18 godina. Ono što je zanimljivo u celoj priči jeste upravo rečenica bračnog para koji su istražiteljima rekli: "Mislili smo da je samo odšetala iz našeg stana..."

Noć pre nego što je Ivana pala sa balkona njihovog stana, Džonsonovi kažu da su bili sa manekenkom u noćnom klubu. Sledećeg jutra Luna je otišla da odvede dete u školu i vratila se, kako tvrdi, oko 8.15. ujutro.

- Aleks i Ivana su ležali na krevetu. Ona je bila budna, on je spavao. Prišla sam im i rekla: "Ja sam sada slobodna". Seli smo na sofu i nakon 20 minuta Ivana je pustila muziku i skinula se. Otišli smo u spavaću sobu i bili intimni – ispričala je Luna.

Ona tvrdi da je Ivanu pronašla kasnije kako luta, pričajući sama sa sobom i smejući se.

- Bila sam umorna nakon svega toga. U 10.15 sam otišla u spavaću sobu. Čim sam spustila glavu na jastuk zaspala sam – navela je Luna.

Ona se probudila tri sata kasnije i videla Ivanine stvari, ali ne i nju, pa je pretpostavila da je otišla na fotografisanje.

- Kasnije nas je policija obavestila da je pronađeno Ivanino telo - rekla je ona.

Međutim, očito im nije bilo sumnjivo što je Ivana u njihovom stanu ostavila odeću, obuću, mobilni telefon, torbicu.... Najgore od svega je što ni malezijskoj policiji to nije bilo čudno pa su vrlo brzo zaključili slučaj.

Ali, na nesreću bogatog bračnog para, od Ivane Smit nisu odustali holandski istražitelji koji su odmah nakon obdukcije pronašli rupe u celoj priči.

- Nema dileme da joj se nešto dogodilo pre samog pada. Ili se okliznula ili ju je neko udario u glavu. Na glavi smo joj pronašli nekoliko masnica i ogrebotina koje nisu uzrokovane padom s balkona. Takve masnice su moguće jedino dok ste još živi - rekao je tada patolog Frank van de Got.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.