BAJDEN UPUTIO NIKAD OŠTRIJE REČI KIM DŽONG UNU: Ovo ga je RAZBESNELO!
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Vašingtonska deklaracija

BAJDEN UPUTIO NIKAD OŠTRIJE REČI KIM DŽONG UNU: Ovo ga je RAZBESNELO!

Sporazum potpisan u sredu okončao je tu ideju, jer predviđa da se Seul neće baviti sopstvenim nuklearnim naoružanjem

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u sredu da bi severnokorejski nuklearni napad na njegovu zemlju ili Južnu Koreju značio propast Pjongjangu. Prema novom sporazumu između Vašingtona i Seula, SAD bi na takav napad odgovorile nuklearnim oružjem, dodao je južnokorejski predsednik Jun Suk-Jeol.

- Nuklearni napad Severne Koreje protiv Sjedinjenih Država ili njenih saveznika ili partnera je neprihvatljiv i rezultiraće okončanjem bilo kog režima da preduzme takvu akciju - rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Govoreći uz Bajdena, Jun je izjavio da se "održivi mir na Korejskom poluostrvu ne dešava automatski".

- Možemo postići mir kroz superiornost nadmoćnih snaga, a ne lažni mir zasnovan na dobroj volji druge strane - rekao je Jun, dodajući da će u slučaju nuklearnog napada sa severa, SAD i Južna Koreja "odgovoriti brzo, nadmoćno i odlučno koristeći punu snagu alijanse, uključujući američko nuklearno oružje".

Bajden
Bajdenfoto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Bajdenove reči ponavljaju reči njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji je 2017. godine upozorio Severnu Koreju da će odgovoriti "vatrom i besom kakve svet nikada nije video" ako ta zemlja zapreti SAD nuklearnim oružjem. Iako je sever testirao nuklearnu bombu mesec dana kasnije, Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un pristali su na detant i sastajali se nekoliko puta, a severne raketne probe su zaustavljene tokom većeg dela Trampovog preostalog vremena na funkciji.

Ovi testovi su od tada ponovo pokrenuti i pojačani. Pjongjang je od početka 2022. godine testirao više od 100 projektila, a ovog meseca testirao je svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo i podvodni dron za napad na nuklearno oružje. Zvaničnici u Vašingtonu i Seulu od prošle godine tvrde da se sever priprema za sedmu podzemnu probu nuklearnog oružja.

Junov prethodnik, Mun Džae-in, uglavnom se složio sa Trampovom politikom diplomatskog pristupa Kimu. Jun je, međutim, zauzeo mnogo tvrđi stav prema svom susedu sa severa. U govoru u januaru, ukazao je na mogućnost da njegova administracija nabavi "sopstveno nuklearno oružje", nešto što više od dve trećine Južnokorejaca želi, prema nedavnim anketama .

Sporazum potpisan u sredu okončao je tu ideju, jer predviđa da se Seul neće baviti sopstvenim nuklearnim naoružanjem.

Poznat kao "Vašingtonska deklaracija", sporazum podstiče razmenu nuklearnih informacija između SAD i Koreje i predviđa više zajedničkih vojnih vežbi i raspoređivanje američkih podmornica i bombardera sa nuklearnim oružjem u Južnoj Koreji na principu rotacije, preneo je RT.

Bonus video:

01:10

Stević o američkoj poseti Ukrajini: Naravno da je Bajden dobio saglasnost Rusije

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.