FINSKA SUTRA POSTAJE ČLANICA NATO! Stoltenberg POTVRDIO važne vesti
NATO, Foto: Profimedia

ODLUČENO

FINSKA SUTRA POSTAJE ČLANICA NATO! Stoltenberg POTVRDIO važne vesti

Turski parlament je u četvrtak ratifikovao ulazak Finske u Severnoatlansku alijansu, tako što je svih 276 prisutnih poslanika glasalo "za"

Objavljeno: 14:15h

Finska će sutra postati članica NATO, saopšteno je iz kancelarije predsednika Finske Saulija Ninista, a ovu vest potvrdio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, preneo je Rojters.

"Ovaj potez će načiniti Finsku bezbednijom zemljom, a Švedska će biti sigurnija kao rezultat ulaska svog suseda u NATO. Podići ćemo finsku zastavu prvi put u sedištu NATO. Utorak će biti dobar dan za bezbednost Finske i NATO", naveo je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Turski parlament je u četvrtak ratifikovao ulazak Finske u Severnoatlansku alijansu, tako što je svih 276 prisutnih poslanika glasalo "za".

Ta odluka turskog parlamenta stupila je na snagu u subotu, čime je otklonjena poslednja prepreka za ulazak nordijske zemlje u Alijansu, jer su svih 29 članica NATO ranije ratifikovale ulazak Finske.

Švedska još neće postati član Severnoatlanske alijanse, jer joj Ankara zasad nije dala zeleno svetlo.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Odnose dve zemlje dodatno su pogoršali protesti u januaru u blizini turske ambasade u Stokholmu, na kojima je ekstremno desničarski političar spalio primerak Kurana.

Bonus video:

06:38

NATO JE 1999. HTEO DA UNIŠTI KOPNENE JEDINICE VOJSKE JUGOSLAVIJE! Vojni analitičar progovorio o pravim ciljevima agresije na SRJ

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.