BURA SE NE STIŠAVA U IZRAELU: Vlada "preživela" političke napade, strahuju od OVIH LJUDI
Benjamin Netanijahu, Foto: EPA

napeto

BURA SE NE STIŠAVA U IZRAELU: Vlada "preživela" političke napade, strahuju od OVIH LJUDI

Netanijahu je odložio obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo da će saopštiti da će obustaviti zakon o reformi pravosuđa

Objavljeno:

Religiozno-nacionalistička koaliciona vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, "preživela" je danas dva glasanje o poverenju, koje je inicirala opozicija u znak protesta zbog plana o reformi pravosuđa i masovnih protesta građana.

Jedan predlog nije uspeo sa 59:53 glasa, a drugi sa 60:51, izjavio je predsednik Kneseta Amir Ohana, preneo je Rojters.

Netanijahu je odložio obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo da će saopštiti da će obustaviti zakon o reformi pravosuđa, nakon što su mu koalicioni partneri poručili da ne odstupi, objavio je izraelski kanal "Kanal 12".

Protesti u Izraelu
Protesti u Izraelufoto: Gitai Palti / AFP / Profimedia

Zasad nema potvrde izveštaja iz Netanijahuove kancelarije.

Koalicioni partner Netanijahuovom Likudu, Itamar Ben-Gvir, napisao je jutros na Tviteru da vlada mora da nastavi sa sudskom reformom i da "ne sme da se preda anarhistima", posle sinoćnjih masovnih protesta.

Ben-Gvir je ovo izjavio nakon što su izraelski mediji objavili da će se Netanijahu obratiti danas pre podne.

"Džeruzalem post" prenosi da su građani jutros ponovo demonstrirali ispred Kneseta i kuće ministra ekonomije.

U međuvremenu, suspendovani su i letovi sa aerodroma u Tel Avivu, a najveći izraelski sindikat pokrenuo je štrajk širom zemlje u brojnim sektorima, priključivši se protestima protiv plana vlade o reformi pravosuđa.

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je jutros vladajuću koaliciju da smesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji.

"Tajms of Izrael" je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je NetanIjahu sinoć smenio ministra odbrane Joava Galanta.

Protesti u Izraelu
Protesti u Izraelufoto: Gitai Palti / AFP / Profimedia

Galant je smenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je juče na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke Netanijahua da smeni Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog zakona o reformi pravosuđa.

Bonus video:

01:00

Danas je Izrael geostrateški važan i za SAD i za Veliku Britaniju.

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.