ČEMU SLUŽE SPIRALNE STEPENICE U ZAMKU? Mitovi i činjenice koje INTRIGIRAJU MNOGE (VIDEO)
Spiralne stepenice, Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

stepenice

ČEMU SLUŽE SPIRALNE STEPENICE U ZAMKU? Mitovi i činjenice koje INTRIGIRAJU MNOGE (VIDEO)

Zašto bi neko pravio spiralne stepenice ispostavlja se kao važno pitanje o kome su raspravljali mnogi

Objavljeno:

Spiralne stepenice u srednjovekovnim zamkovima ostavili su mnoge naučnike u nedoumici zbog njihove neobične konstrukcije.

Zašto bi neko pravio spiralne stepenice ispostavlja se kao važno pitanje o kome su raspravljali mnogi, pa i posetioci društvenih mreža.

Mi vam donosimo nekoliko ideja/teorija o suštini takvih stepenica.

Borba između napadača i branitelja zamka

Prema ovoj teoriji, iza koje stoji i korisnica TikTok-a pod imenom Sara Lalor, sprialne stepenice su takve da bi omogućavale braniteljima napadnutog zamka da se lakše suprostave protivniku.

Naime, kosina stepenica, držeći stub u sredini i nedostatak širine vidnog polja onmogućavale su napadačima zamka da se iz pozicije nižeg ravnopravno suprostave onom na visini.

Time je odbrana bila u prednosti.

Praktičnost

Međutim na sajtu Newcastle Castle, pozivajući se na ideju Nila Gaja, navodi da je podjednako teško i onom ko je na višoj poziciji i onom koji je na nižoj poziciji na stepenicama.

Pritom, ideja da spiralne stepenice uvek idu u smeru kazaljke na satu da bi dodatno olakšale braniteljima dvorca borbu takođe je označenja na istom sajtu kao netačna.

Zamak u Njukaslu
Zamak u Njukaslufoto: Wikipedia/ The Castle, Newcastle

Jednostavnu geometriju, navodi se u tekstu, treba uzeti u obzir u ideji konstrukcije: krug zauzima manje prostora i lakše se uklapa od kvadrata i tako zauzima manje prostora.

Razlog zašto je većina stepeništa građena spiralno u smeru kazaljke na satu jeste zbog toga što su ljudi tada mahom bili dešnjaci, te je stub u centru stepenica omogućavao da se oni pridže za stub dok su hodali ka vrhu, navodi se u tekstu.

Moć

Takođe, spiralne stepenice imaju i simobilično značenje jer ostavljaju penjača u nedoumici ko je na vrhu, izazivajući tako momenat iznenađenja.

Zamak u Njukaslu
Zamak u Njukaslufoto: Wikipedia/ The Castle, Newcastle

Na taj način onaj koji stoji na vrhu ima veću moć u odnosu na onog na nižim pozicijama.

Bonus video:

01:57

HIDROELEKTRANA VUČJE: Srpski čuvar vremena i industrije dvadesetog veka

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.