"GROBLJE SVEMIRSKIH LETELICA": Ovo je NAJUSAMLJENIJA tačka sveta, otkrio ju je HRVATSKI istraživač (FOTO)
Zemlja, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

"GROBLJE SVEMIRSKIH LETELICA": Ovo je NAJUSAMLJENIJA tačka sveta, otkrio ju je HRVATSKI istraživač (FOTO)

Lukatela nije lično posetio ovaj deo Zemlje, već je izračunao njegovu poziciju uz pomoć tehnologije

Objavljeno:

Jeste li ikad razmišljali o tome gde bi se nalazila i kako bi izgledala najusamljenija tačka na svetu? Danas, kada je sve poznato i gotovo svakim delom sveta kročila je ljudska noga, ostaje malo mesta za misteriju. Pa, ipak, postoji tačka u Tihom okeanu koja je dobila nadimak „okeanski pol nepristupačnosti“.

Reč je o zamišljenoj tački koja je dobila ime „Point Nemo“, a zanimljivo je da ju je otkrio i imenovao 1992. godine Hrvoje Lukatela, zagrebački geodet i matematičar.

Inspirisan likom kapetana Nema iz romana 20.000 milja pod morem, Hrvoje je smatrao da ime koje u prevodu znači ‘niko’ savršeno odgovara najudaljenijem mestu od kopna na Zemlji. Lukatela nije lično posetio ovaj deo Zemlje, već je izračunao njegovu poziciju uz pomoć tehnologije.

A koliko je samo udaljena, potvrđuje podatak da je „Point Nemo“ bliži astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici nego prvom tragu kopna. Astronauti su mu tako na 416 kilometara udaljenosti ipak bliži od kopna (Antarktik), koje je udaljeno čak 2700 kilometara.

Danas se ovo područje smatra „grobljem svemirskih letelica“.

Na Nemu je „sahranjeno“ između 250 i 300 svemirskih letelica, koje su većim delom izgorele pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Tačnije, ovde svemirske agencije šalju svoje svemirske letelice u smrt kada završe svoju službu. Među najpoznatijima je ruska svemirska stanica Mir, aktivna od 1986. do 2001. godine.

Jedini ljudi koji su se uspeli približiti usamljenoj tački bili su učesnici Okeanske trke jahtama koja se odvija svakih nekoliko godina. Neustrašivo plove kroz neke od najhladnijih i najdivljijih voda, a iduća trka zakazana je za oktobar ove godine.

Interesovanje za posetu ovom delu je mali jer zahteva neverovatno mnogo truda, a ne očekuje vas ništa spektakularno, samo more okruženo s još mora.

Sigurno nećete naići na kopno, tablu dobrodošlice ili suvenirnicu. Eventualno ćete zateći plutajuću hrpu plastike i pasti u depresiju kada vidite koliko smo zagadili okolinu da smo Point Nemo „naselili“- otpadom. Plastika ovde čak i nije odbačena namerno jer bi troškovi „odvoza“ bili preveliki, već je sama našla svoj put.

(Espreso/Nova/Punkufer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.