ŠTA TAČNO ZNAMO O ČETIRI LETEĆA OBJEKTA KOJE JE OBORILA AMERIČKA VOJSKA? Misterija postala još VEĆA!
Američka vojska, Foto: EPA/Sgt David Hicks Handout

OBORENI

ŠTA TAČNO ZNAMO O ČETIRI LETEĆA OBJEKTA KOJE JE OBORILA AMERIČKA VOJSKA? Misterija postala još VEĆA!

Stručnjaci veruju da su leteći objekti deo "šire flote"

Objavljeno: 13:34h

Američka vojska oborila je nedavno veći kineski balon u svojim vodama, nakon toga još dva manja objekta iznad Aljaske i Kanade, pa onda juče još jedan u Mičigenu, a sve to postavilo je pitanje o severnoameričkoj bezbednosti i dovelo do porasta tenzija sa Kinom.

Evo šta dosad znamo o prethodnim događajima.

O kakvim objektima je reč?

Priča počinje krajem januara kada je veliki kineski balon, za koji Amerikanci tvrde da je špijunski, leteo nebom iznad SAD četiri dana pre nego što je ga je borbeni avion F-22 oborio 4. februara kod obale Južne Karoline. Kina tvrdi da je balon skrenuo sa svog puta, da je civilni te da služi u naučne svrhe.

Pentagon je saopštio da balon ima gondolu veličinu tri kuće, da je teži od jedne tone, da je opremljen višestrukim antenama i da ima solarne panele dovoljno velike da napajaju nekoliko senzora za prikupljanje podataka, prenosi Guardian.

Zatim je u petak 10. februra američki lovac oborio još jedan objekat kod severa Aljaske, objavila je vojska dodavši da je on bio u američkom vazdušnom prostoru iznad američkih teritorijalnih voda". Objekat nije imao nikakav sistem pogona ni kontrole, rekli su zvaničnici.

Potom je u subotu američki borbeni avion F-22 po nalogu SAD i Kanade, oborio objekat iznad Jukona u Kanadi koji je bio udaljen oko 160 kilometara od američke granice, rekla je vojska dodajući da je predstavljao pretnju po civilno vazduhoplovstvo.

Kanada je opisala objekat kao cilindrični i manji od prvog balona. Nije precizirano da li je poreklom iz Kine. Zvaničnici su naveli da je drugi i treći objekat veličine automobila.

U nedelju je američki predsednik Džo Bajden naložio borbenim avionoma da obore još jedan neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron u Mičigenu, iz predostrožnosti, kako su rekli zvaničnci. Na društvenim mrežama objavljen je i snimak obaranja.

Objavljeno je da je leteći objekat bio u obliku osmougla i da se nalazio na visini od 20.000 stopa, što predstavlja opasnost za komercijalne avione.

To je bio četvrti objekat oboren iznad Severne Amerike otkako je 4. februara uništen kineski špijunski balon.

Za sada se ispostavilo da je samo prvi od četiri incidenta imao veze sa Kinom.

A prema rečima američkog komandanta vazduhoplovstva, samo prvi objekat može se opisati kao balon.

Šta je otkriveno?

Vojni timovi koji rade iz aviona, sa brodova i malih podmornica pretažuju vode kod Južne Karoline u potrazi za ostacima prvog objekta, a slike koje su objavljene svedoče da su našli velike delove balona. FBI preuzima ostatke radi njihove analize.

Operacija pronalaženja ostataka drugog objekta nastavlja se na morskom ledu na Aljasci. "Arktički vremenski uslovi uključujući ledeni vetar, sneg i ograničenu dnevnu svetslost utiču na istraživanje", saopštila je vojska.

Američki timovi rade u saradnju sa kanadskim izviđačkim avionom CP-140 i tragaju za ostacima trećeg objekta u Jukonu. Pentagon je saopštio da FBI tesno sarađuje sa kanadskom policijom.

Na jezero Hjuron vrlo brzo će stići američki vojnici sa specijalnom ronilačkom opremom pogodnom za ekstremno hladne vode, kako bi pronaši ostatke četvrtog oborenog objekta.

Snajperista, Snajper, Vojska, Rat
foto: Profimedia

Otkuda toliko objekata sada?

SAD veruju da su baloni deo "flote" koja se prostire na pet kontinenata. Neki analitičari kažu da su oni možda početak velikih kineskih špijunskih aktivnosti usmerenih na strane vojne kapacitete uoči potencijalno akutnih tenzija oko Tajvana narednih godina.

Analitičari navode i da američki i kanadske obaveštajne službe konstantno dobijaju velike količine sirovih podataka čiji je fokus međutim, na pretnji od dolazećih raketa, a ne objekata poput balona koji se sporo kreću.

"Sada ih naravno gledamo. Mislim da ćemo verovatno otkriti više njih", kaže Džim Hajms, lider demokrata u obaveštajnom konitetu Predstavničkog doma za NBC.

Pentagon napominje da pažljivije prati radar od pojave balona. Zvaničnici kažu da su tri balona na kratko preletela teritoriju SAD tokom administracije Donalda Trampa, neotkriveno u to vreme, kao i jedan na početku Bajdenovog mandata.

Pentagon
foto: Profimedia

Kakve su posledice po američko-kineske odnose?

Vašington je otkazao posetu državnog sekretara Entonija Blinkena Kini koja je imala za cilj da stabilizuje zategnute odnose i uveo sankcije za šet kineskih entiteta za koje veruje da podržavaju programe vojnih špijunskih balona.

Peking je s druge strane kritikovao obaranje prvog balona rekavši da to "ozbiljno krši međunarodnu praksu". Rekao je i da zadržava pravo da "upotrebi neophodna sredstva u takvim situacijama".

Entoni Blinken
foto: Profimedia

Kina: Američki baloni leteli više puta iznad kineskog prostora

U međuvremenu se oglasila danas i Kina koja tvrdi da su američki baloni na velikim visinama leteli iznad kineskog vazdušnog prostora bez dozvole 11 puta, od početka januara 2022. godine. Na pitanje kako je Peking reagovao na te letove, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je rekao da je odgovor Kine na takve incidente odgovoran i profesionalan, preneo je Rojters. Dodao je da Kina nema sve informacije o letećim objektima koje su oborile SAD iznad Aljaske i Kanade, preneo je Rojters.

(Espreso/Telegraf/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.