BRAT KIM DŽONG-UNA JE UBIJEN HEMIJSKIM ORUŽJEM! Reč je o nervnom otrovu VX, najsmrtonosnijem na svetu!
Foto: Fonetap

Otkriveno

BRAT KIM DŽONG-UNA JE UBIJEN HEMIJSKIM ORUŽJEM! Reč je o nervnom otrovu VX, najsmrtonosnijem na svetu!

Kimu su VX na lice nanele dve žene, što je snimljeno na bezbednosnim kamerama na aerodromu, a nije poznato kako i same nisu osetile ozbiljne posledice ovog opasnog otrova.
Objavljeno: 08:07h

Malezijska policija je objavila da je polubrat vladara Severne Koreje Kim Džong-una, Kim Džong-nam, 13. februara na aerodromu u Kuala Lumpuru ubijen nervnim agentom VX, najopasnijim hemijskim oružjem na svetu, koje se nalazi na zvaničnoj listi oružja za masovno uništenje (WMD).

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kimu su VX na lice nanele dve žene, što je snimljeno na bezbednosnim kamerama na aerodromu, a nije poznato kako i same nisu osetile ozbiljne posledice ovog opasnog otrova.

Podsetimo, Kim Džong-nam je umro ubrzo posle napada na aerodromu. Malezijske vlasti su saopštile da su tragovi VX-a otkriveni na očima i licu Kima, a otvoreno je pitanje kako su dve žene-ubice (za koje se smatra da su radile za Severnu Koreju) uspele da ostanu bez posledica po zdravlje. Dve pretpostavke su da su ili nosile tanke rukavice ili da su odmah po napadu oprale ruke.

Nervni agent VX, ili S-2 diisoprofilaminoeti metilfosfonotiolat, je hemijsko oružje koje je po klasifikaciji UN oružje za masovno uništenje.

Inače, otkriveno je da je jedna od žena ubica koje su učestvovale u smaknuću Kima povraćala posle napada, što po svemu sudeći znači da je u manjoj meri otrov uticao i na nju. Malezijske vlasti su u četvrtak najavile da žele da ispitaju službenika severnokorejske ambasade u Kuala Lumpuru.

U toku je potraga i za četvrtom osobom, građaninom Severne Koreje, koji je napustio Maleziju na dan ubistva Kim Džong-nama.

Dve žene koje su izvršile napad, Indonežanka i Vijetnamka, su u pritvoru. Poznatija od njih dve, devojka sa znakom "LOL" na majici, zove se Doan Thi Houng, i ima 28 godina.

Inače, nervni agent VX je visoko otrovna supstanca bez mirisa i ukusa koja je proizvedena za hemijsko ratovanje. Prema klasifikaciji UN, registrovana je kao oružje masovnog uništenja, a države su dužne da prijave zalihe VX-a i da pristupe njihovom uništenju. Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju opisuje VX kao "najmoćniji" od svih nervnih agenata, toksičniji od sarina, kad se apsorbuje kroz kožu.

VX deluje tako što neprestano stimuliše žlezde i mišiće, dok oni ne postanu preumorni da bi se obavljala osnovna funkcija organizma - disanje.

(Espreso.co.rs/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.