ERUPTIRAO PODVODNI VULKAN: Pepeo leteo 100 metara u visinu!
Vulkan, Foto: Profimedia

ERUPCIJA

ERUPTIRAO PODVODNI VULKAN: Pepeo leteo 100 metara u visinu!

Bezbednosni krug od 10 kilometara uspostavljen je oko podvodnog vulkana koji je na oko 68 kilometara severno od Port-Vila, glavnog grada te države u Pacifiku.

Objavljeno:

Podvodni vulkan Ist Epi, kod ostrva Vanuatu u Pacifiku, aktivirao se izbacujući pepeo do 100 metara u visinu.

Bezbednosni krug od 10 kilometara uspostavljen je oko podvodnog vulkana koji je na oko 68 kilometara severno od Port-Vila, glavnog grada te države u Pacifiku.Prvo je primećena para iznad tog mesta a zatim je vulkan jutros počeo da izbacuje pepeo. Vlasti navode da brodovi i avioni treba da izbegavaju tu zonu. ;"Pozivamo lokalno stanovništvo da pazi na moguće snažne eksplozije pošto su erupcije i dalje u toku", rekao je za Frans pres Rikardo Vilijam, specijalista za vulkane u Odelenju za meteorologiju i geološke rizike Vanuatua.

Vulkanska aktivnost počela je nešto oko 8.00 po lokalnom vremenu (23.00 u utorak po srednjoevropskom), prema navodima lokalnog meteorološkog odelenja.

Vulkan, Podvodni vulkan
foto: Profimedia

Zvaničnik vlade rekao je za Frans pres da je tlo počelo da se trese i da se dim iznad tog mesta širi od samog početka erupcije. On je rekao da su počele i eksplozije, kao i da se i dalje oseća neprijatan miris sumpora.

Vlasti su podigle nivo uzbune za vulkane na prvi nivo, od mogućih pet, ukazujući da se radi o "manjim teškoćama".

Vulkan, Podvodni vulkan
foto: Profimedia

Meštani okolnih ostrva Epi i Tongoa pozvani su da izbegavaju da izlaze na obalu. Zvaničnici su naveli u saopštenju da iako centar za uzbunu na cunami koji se nalazi u Aljasci, u SAD, nije zabeležio nikakvu aktivnost u regionu Vanuatua takve erupcije mogu da stvore talase cunamija.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.