DETEKTOVAN RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD EVROPE! Panika, sumnja se na TAJNU NUKLEARNU PROBU!
Foto: Printscreen/Google Earth

Šta se dešava?

DETEKTOVAN RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD EVROPE! Panika, sumnja se na TAJNU NUKLEARNU PROBU!

Druga mogućnost je da je došlo do ispuštanja u nekoj farmaceutskoj kompaniji koja koristi jod-131
Objavljeno: 15:32h

Krajem januara širom Evrope zabeležen je mali ali konstantan porast radijacije, a naučnici sve vreme pokušavaju da otkriju uzrok ove anomalije - i ne uspevaju.

Dok jedni sumnjaju na tajni nuklearni test koji su Rusi izvršili na Arktiku, drugi smatraju da je za zračenje odgovorna farmaceutska industrija, piše Jutarnji list prenoseći Motherboard.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Francuski nuklearni institut IRSN izvestio je da su u tragovima iznad Norveške, Finske, Poljske, Nemačke, Češke, Francuske i Španije detektovane čestice radioaktivnog joda-131. Nivo njegove prisutnosti je danas u granicama normale, ali niko ne zna šta je mogao biti uzrok naglom povećanju.

I norveška agencija za zaštitu od radijacije potvrdila je ovu informaciju.

Inače, po internetu se već neko vreme priča da je Rusija na Novoj Zemlji (arktički krug) testirala novo nuklearno oružje.

Pored nuklearnih eksplozija, gde je jod-131 nusproizvod, ovaj element se koristi i u medicinskoj industriji, za lečenje malignih oboljenja.

- Mislimo da je izvor kontaminacije farmaceutska industrija, jer u atmosferi nije bilo drugih radioaktivnih sastojaka. Ipak, teško je sa sigurnošću utvrditi lokaciju fabrike iz koje je došlo do curenja - rekla je Astrid Liland norveške agencije za zaštitu od radijacije.

Prema smeru raznošenja čestica, sumnja pada na istočnu Evropu.

Za ovaj radioaktivni oblak znaju i Amerikanci, koji su prošle nedelje na zadatak poslale specijalizovanu letelicu WC-135C Constant Phoenix, koja detektuje ove čestice.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.