POSLANICI I NAROD PODRŽAVAJU! U ovoj zemlji smete da bijete ženu JEDNOM, i to se ne računa!?
Foto: Reuters

nerealno!

POSLANICI I NAROD PODRŽAVAJU! U ovoj zemlji smete da bijete ženu JEDNOM, i to se ne računa!?

Nasilje u porodici predstavlja ozbiljan problem, ali u nekim državama donesen je zakon po kojem se za nasilje u porodici ne predviđa krivična odgovornost ako je naneseno prvi put!
Objavljeno: 14:03h

Sve više je primera nasilja u porodici. Nasilje nad ženama bilo da je fizičko, psihološko ili verbalno predstavlja ogroman problem urbane zajednice u kojoj živimo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici u Srbiji koji je stupio na snagu uvodi potpuno nove hitne mere - udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, kao i profesionalno-disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Međutim, u nekim državama smatraju da je nasilje u porodici, kada se dešava po prvi put - OPRAVDANO!

Naime, ruska Duma usvojila je zakon po kojem se za nasilje u porodici ne predviđa krivična odgovornost ako je naneseno prvi put. Zakon je podržalo 380 od 450 poslanika, a protiv je bilo samo tri.

Za nasilje u porodici sada je predviđena samo prekršajna odgovornost u slučaju da je nasilje izvršeno prvi put. U slučaju ponovnog nasilja zakon predviđa krivičnu odgovornost.

Prema navodima predsednika Dume Vjačeslava Volodina koji je ranije podržao zakon o dekriminalizaciji lakših povreda u porodici, on je rekao da rezultati socioloških istraživanja pokazuju da većina građana to podržava.

- Kada govorimo o porodici, treba da učinimo sve da je ojačamo. Važno je da se ne mešamo - kazao je on.

Sveruski centar za ispitivanje javnog mnjenja objavio je rezultate istraživanja prema kojima petina stanovništva (19 odsto) dozvoljava mogućnost primene fizičke sile u porodici. Više od polovine anketiranih (59 odsto) odobrilo je ideju dekriminalizacije nasilja u porodici za one koji su ga izvršili prvi put. Protiv takve mere izjasnilo se 33 odsto ispitanika.

Dakle, ako muž bije ženu prvi put, on neće krivično odgovarati! Da li je to stvarno način na koji se pomaže porodici, odnosno da li se pomaže ako se ne meša u nešto tako strašno kao što je fizičko ili psihičko zlostavljanje?!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.