RENOVIRALI STARU JEVREJSKU KUĆU, PA OTKRILI SKRIVENO BLAGO: Trljali oči dva puta, ovo nisu mogli ni da ZAMISLE
Stara kuća, Foto: Stefan Kojić

NEVEROVATNO

RENOVIRALI STARU JEVREJSKU KUĆU, PA OTKRILI SKRIVENO BLAGO: Trljali oči dva puta, ovo nisu mogli ni da ZAMISLE

Srebrni svećnjaci, menore, hanuke, posuđe, pribor

Objavljeno:

Tokom renoviranja jedne od starijih kuća u Poljskoj slučajno je otkriveno neočekivano iznenađenje - dobro skriveno, ali i dobro očuvano porodično blago. Pripadao je Jevrejima koji su očigledno želeli da sačuvaju bar deo svojih sećanja pred najezdom nacista.

Srebrni svećnjaci, menore, hanuke, posuđe, pribor. Pod zemljom u dvorištu kuće sakrivene su stotine predmeta. Slučajno su otkriveni tokom renoviranja, piše Dnevnik.hr.

„Bio je to jedan paket, delimično rastavljena drvena kutija. Osim toga, još uvek je bila umotana u novine“, rekao je građevinski inspektor Kšištof Hejmanovski.

Jedna od najvećih jevrejskih zajednica na svetu živela je u gradu Lođu u centralnoj Poljskoj pre Drugog svetskog rata. Sa dolaskom nacista 1939. godine, više od 200.000 ljudi je preseljeno u jevrejski geto Licmanštat.

Zamenik gradonačelnika grada Lodža, Adam Pustelnik, izjavio je da su meštani koji su zakopali ove predmete verovatno to uradili sa namerom da se jednog dana vrate po njih, da bi mogli da ih uzmu.

Jevreji koji su uspeli da prežive užasne uslove i težak rad u getu 1944. godine poslati su u najveći koncentracioni logor Aušvic. Dvorište u kojem su pronađeni predmeti nalazilo se odmah izvan perimetra geta.

„Utisak je snažan i izaziva emocije i duboko razmišljanje o tome da nismo sami i da nešto ostavljamo iza sebe“, rekla je Malgoržata Lefler.

Predmeti će biti predati Arheološkom muzeju grada.

(Espreso/Nova/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.