NIZ EKSPLOZIJA POTRESAO UKRAJINU UOČI NOVE GODINE: Zvaničnici TVRDE STRAŠNU STVAR, ima POGINULIH
Eksplozija, Foto: Profimedia

UŽAS

NIZ EKSPLOZIJA POTRESAO UKRAJINU UOČI NOVE GODINE: Zvaničnici TVRDE STRAŠNU STVAR, ima POGINULIH

Predsednik Volodimir Zelenski je u novogodišnjoj video-poruci ubrzo posle današnjeg raketnog napada Rusije rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin "krije iza vojske, iza projektila, iza zidova svojih rezidencija i palata"

Objavljeno:

Niz eksplozija potresao je danas Kijev i druge oblasti Ukrajine, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši 14, što ukazuje da je tempo ruskih napada povećan pred Novu godinu.

Neki Ukrajinci su se uprkos opasnosti vratili u zemlju da bi s porodicama dočekali praznik.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da Rusija sada namerno gađa civile, nastojeći da izazove masovan strah.

Supruga predsednika Olena Zelenska izrazila je ogorčenje u poruci u kojoj je rekla da je "uništavanje života drugih odvratna navika" Rusije - suseda Ukrajine.

Današnje eksplozije su bile u neobično brzom ritmu koji je uzbunio zvaničnike samo 36 sati otkad je Rusija u četvrtak lansirala baraž projektila na objekte energetske infrastrukture.

1 / 3 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da "ovog puta ruski masovan raketni napad namerno usmeren na stambena područja, ne samo na energetsku infrastrukturu".

Smrtonosna eksplozija u glavnom gradu dogodila se među stambenim višespratnicama u kijevskoj četvrti Solomjanski. Jedna ranjena osoba je u kritičnom stanju, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko i naveo da su oštećeni škola i obdanište.

I druge stambene zgrade i civilna infrastruktura oštećeni su danas popodne u Kijevu u nizu napada kojih je bilo širom Ukrajine.

Visoki zvaničnik u kabinetu predsednika Kirilo Timošenko objavio je fotografije i video-snimak delimično srušenog šestospratnog hotela u Kijevu. Gradonačelnik Kličko je rekao da je jedan japanski novinar među povređenima.

Rusija je danas popodne lansirala 20 krstarećih raketa na Ukrajinu, a ukrajinske snage kažu da su oborile 12.

Predsednik Volodimir Zelenski je u novogodišnjoj video-poruci ubrzo posle današnjeg raketnog napada Rusije rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin "krije iza vojske, iza projektila, iza zidova svojih rezidencija i palata".

"Niko na svetu vam neće oprostiti. Ukrajina neće oprostiti", rekao je Zelenski obraćajući se Rusima.

Volodimir Zelenski
foto: Profimedia

Četiri civila ranjena su u provinciji Hmeljnicki, na zapadu Ukrajine, a šestoro u južnom regionu Nikolajeva gde su takodje pogođene stambene četvrti, hoteli, putevi, čak i garaže.

U regionu Zaporožja raketnim napadom su uništene dve kuće, a oštećeno osam. Ranjene su četiri osobe.

Pošto je ruski napad nastavljen, policijski čas će biti na snazi i u ponoć, kada stigne Nova godina koju će milioni ljudi dočekati u hladnom, bez struje.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.