TALIBANI OPET NAPADAJU ŽENE: Zbog NOVIH ZABRANA oglasile se čak i MUSLIMANSKE ZEMLJE
Avganistan, Foto: Profimedia

AVGANISTAN

TALIBANI OPET NAPADAJU ŽENE: Zbog NOVIH ZABRANA oglasile se čak i MUSLIMANSKE ZEMLJE

Blinken je rekao da talibani pokušavaju da osude žene Avganistana "na mračnu budućnost bez prilike"

Objavljeno:

Avganistanska talibanska administracija zatvorila je univerzitete za žene, što je, između ostalih, kritikovao i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je rekao da talibani pokušavaju da osude žene Avganistana "na mračnu budućnost bez prilike" tako što ce im zabraniti da pohađaju univerzitete, preneo je Rojters.

Navodi se de je talibanska administracija ženama zabranila pristup zbog toga što se studentkinje ne pridržavaju islamskog kodeksa oblačenja.

Vršilac dužnosti ministra visokog obrazovanja Nida Mohamad Nadim rekao je da je nekoliko pitanja podstaklo takvu odluku, uključujući i to što studentkinje ne nose odgovarajuću islamsku odeću, kao i zbog interakcija koje se odvijaju između učenika različitog pola.

Ovaj potez izazvao je oštre osude u svetu i kritike nekih Avganistanaca, što je dovelo do protesta u avganistanskim gradovima.

G7: "Zločin protiv čovečnosti"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da rodni progon može da predstavlja zločin protiv čovečnosti.

Govoreći kao predsedavajuća ministara spoljnih poslova zemalja G7, ona je najoštrije osudila odluku talibana da zabrane ženama da pohađaju univerzitete, što, uz druge mere koje su preduzeli talibani, može da izgleda kao sistematska politika, prenosi Rojters.

- Avganistan je država potpisnica Rimskog statuta, prema kojem rodni progon predstavlja zločin protiv čovečnosti - rekla je Berbok koja često govori o problemima država van Zapadne Evrope.

Rojters prenosi da su se juče desetine žena okupile ispred univerziteta u Kabulu kako bi protestovale zbog odluke talibana da zatvore univerzitete za žene.

Turska i Saudijska Arabija osudile talibansku odluku

Turska i Saudijska Arabija su poslednje zemlje sa muslimanskom većinom koje su osudile odluku talibanskih vlasti da zabrane ženama da pohađaju univerzitete.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je juče zabrana nije "ni islamska ni humana", prenosi AP.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim jemenskim kolegom, Čavušoglu je pozvao talibane da preinače svoju odluku.

- Kakva je šteta u obrazovanju žena? Postoji li islamsko objašnjenje? Naša religija islam nije protiv obrazovanja, naprotiv, podstiče obrazovanje i nauku -rekao je Čavušoglu.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je "čuđenje i žaljenje" zbog toga što je avganistanskim ženama uskraćeno univerzitetsko obrazovanje, prenosi AP. U saopštenju ministarstva navodi se da je ta odluka "zapanjujuća u svim islamskim zemljama".

Prethodno je tu odluku osudio i Katar, koji je pre sarađivao talibanskim vlastima.

Talibanske vlasti u zemlji ranije ove sedmice su naredile ženama širom zemlje da prestanu da pohađaju privatne i javne univerzitete, što je stupilo na snagu odmah i do daljnjeg.

Ženama je takođe prethodno zabranjeno da ulaze u teretane i javne parkove.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.