DEČKO EVE KAILI PRIZNAO OTUŽBE ZA KORUPCIJU I VEZE SA KATAROM: Izvinio se za SKANDAL, pa molio za JEDNU STVAR
Eva Kaili, Foto: Printscreen/Instagram/evakaili

DRAMA!

DEČKO EVE KAILI PRIZNAO OTUŽBE ZA KORUPCIJU I VEZE SA KATAROM: Izvinio se za SKANDAL, pa molio za JEDNU STVAR

Istražitelji kažu da je zaplenjeno ukupno 1,5 miliona evra , prilikom pretresa njihove kuće

Objavljeno:

Italijanski dečko potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili priznao je učešće u podmićivanju Katara i molio je za njeno puštanje na slobodu kako bi mogla da brine o njihovoj bebi, navodi se u sudskim dokumentima, prenosi Dejli Mejl.

Frančesko Đorđi (35) priznao je i izvinio se za skandal pred briselskim sudijama za prekršaje, gde je rekao da Kaili nije umešana.

Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Kaili, 44, njen partner Giorgi, bivši poslanik Pjer Antonio Panceri i lobista Nikolo Figa-Talamanka optuženi su za korupciju, pranje novca i organizovani kriminal.

Istražitelji kažu da je zaplenjeno ukupno 1,5 miliona evra , prilikom pretresa njihove kuće.

"Učinio sam sve što je bilo moguće za novac koji mi nije bio potreban“, izjavio je Đorđi, a prenose belgijski list "Le Soir" i italijanski "La Republica", pozivajući se na sudske spise.

"Učiniću sve da moja partnerka bude slobodna i da se brine o našoj ćerki od 22 meseca", rekao je Frančesko Đorđi, prenose mediji.

U izjavama, snimljenim 10. decembra, Đorđi je rekao da je blisko sarađivao sa Panzerijem i da novac koji je dobio nema nikakve veze sa njegovom partnerkom Evom Kaili.

Rekao je da je bio samo "jednostavna osoba", ali da ga je "preplavio" osećaj "moralnog duga" prema Panzeriju, prenela je La Republika.

"Novac, koji je pronađen u Evinoj kući, nije pripadao njoj, a Đorđi je jedini upućen u poreklo novca - rekao je Kailin advokat Mihalis Dimitrakopulos za medije.

Kaili, Đorđi i Panceri ostaju u pritvoru, a odluka će biti doneta 22. decembra u nastavku istrage.

Četvorka je uhapšena krajem prošle nedelje, a istražitelji su takođe zaplenili kofer pun gotovine koji je Kailiin otac iznosio iz briselskog hotela, zajedno sa kutijama i torbama punim novčanica koje su pronađene u njenom stanu i Pancerijevoj kući.

Belgijski policajci kažu da su toj grupi novac dali zvaničnici "zalivske države", za koju se smatra da je u pitanju Katar, kao deo šeme za kupovinu uticaja u parlamentu EU.

Kaili je negirala bilo kakvu umešanost u podmićivanje, dok je Katar negirao da je zalivska država uključena u šemu.

Kailin otac je navodno nosio aktovku sa 740.000 evra u novčanicama, pre nego što su ga zaustavili istražitelji koji su izašli iz jednog hotela u belgijskoj prestonici.

Giorgi sa sobom povukao dva evroparlamentarca

On sada ostaje u zatvoru, kao i Panzeri, ali i još dva aktivna evroparlamentarca iz skupine evropskih socijalista, Belgijac Mark Tarabelja, čiju je kuću pretražila policija, i Italijan Andrea Kozolini. Tarabelja negira sve optužbe, rekao je njegov advokat za belgijski list Le Soir, koji je prvi objavio priču o korupcijskom skandalu, dok je Kozolino odbio da odgovori na pitanje da li je primio ikakav novac ili darove.

Nakon svega što se dogodilo, evrozastupnici su zatražili da se katarskim lobistima uskrati pristup Evropskom parlamentu i obustavi sav rad na zakonodavnim odlukama vezanim uz Katar do završetka ove istrage.

Rečeno je da je 570.000 evra pronađeno u kući Pier Antonija Pancerija, još jednog od četvorice uhapšenih i optuženih tokom vikenda.

On je bivši italijanski poslanik u Evropskom parlamentu, a sada vodi istraživački centar za ljudska prava koji je bio povezan sa nizom visokih zvaničnika EU.

Navodi se da je četvrti uhapšeni Nikolo Figa-Talamanka, koji vodi lobističku grupu pod nazivom "Nema mira bez pravde".

(Espreso/Kurir.rs/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.